Czy warto kupić dzbanek filtrujący do wody?

/ 9

Potrzebujemy około 2 litry wody dziennie, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i zbyt szybko się nie starzał. Najczęściej pijemy wodę butelkowaną, a mało kto jest tak odważny, by pić ją prosto z kranu. Czy zdrowa i czysta woda z kranu jest możliwa? Tak, jeśli przefiltrujemy ją i pozbędziemy się niepożądanych składników.

Dzbanek do filtrowania wody i woda w szklankach
Woda u mnie w kranie jest bardzo twarda i zawiera sporo chloru, który sprawia, że woda dziwnie pachnie i nie smakuje. Kamień tak szybko osadza się w czajniku, że praktycznie co tydzień powinnam go oczyszczać z tego brunatnego nalotu. Czasami samo umycie zębów i wypłukanie taką wodą ust, pozostawia niesmak i muszę sięgać po wodę mineralną, aby się go pozbyć. Bywa, że z kranu płynie tak brunatna woda, że nie można się umyć, a o jej piciu nikt nawet nie pomyśli.

Do picia używałam do tej pory wody mineralnej kupowanej w butelkach, ale pewnego razu moja ulubiona woda przestała mi smakować i zastanawiałam się nad jej zmianą. Zanim jednak to zrobiłam postanowiłam wypróbować dzbanek filtrujący Onyx Aquaphor z magnezowym wkładem filtrującym, który według producenta zapobiega osadzaniu się kamienia i wzbogaca wodę w magnez. Jak podaje producent wkład ten zawiera włókno Aqualen, dzięki któremu skutecznie usuwa jony metali ciężkich (np. rtęć, ołów), a także usuwa z wody między innymi: chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.
Podzielę się z Wami moimi odczuciami i spostrzeżeniami z użytkowania dzbanka filtrującego Aquaphor.
Dzbanek do filtrowania wody Aquaphor i woda z cytrusami

Jakie dostrzegam zalety i korzyści użytkowania dzbanka Aquaphor z filtrem do wody:

  • nowoczesny wygląd — pasuje do sprzętów, które już posiadam w kuchni 
  • dobrze wyprofilowana rączka — pewne i stabilne trzymanie dzbanka, które zapobiega rozlaniu wody 
  • dzbanek wykonany jest z mocnego tworzywa — mycie i użytkowanie nie wymaga szczególnej ostrożności, gdyż się nie potłucze 
  • zajmuje mało miejsca w kuchni — bardzo ważne, gdy kuchnia nie jest zbyt duża 
  • pokrywka zawiera wskaźnik zużycia wkładu filtrującego, czyli przefiltrowań wody — wiadomo, kiedy wymienić wkład filtrujący (wkład magnezowy Onyx wystarcza na przefiltrowanie około 200 l wody) 
  • częściowo uchylana pokrywka i samoczynnie otwierana część pokrywki przy wylewaniu wody — duża wygoda, możliwość nalania wody bez zdejmowana pokrywki i nalania do szklanek przefiltrowanej wody bez otwierania dzbanka
  • całkowita pojemność dzbanka do filtrowania wody 4,2 l — swobodnie i szybko pozwala przygotować wodę do ugotowania obiadu i zrobienia większej ilości napoju 
  • woda po przefiltrowaniu ma neutralny smak i nie jest wyczuwalny nieprzyjemny zapach chloru
  • nie osadza się kamień i woda nie ma brunatnego osadu — nie ma konieczności, aż tak częstego czyszczenia 
  • jest wydajny i szybko przefiltrowuje wodę — wodę można pić prawie zaraz po jej nalaniu do dzbanka z kranu 
  • duża oszczędność czasu i pieniędzy — nie muszę chodzić do sklepu i jest dużo taniej niż zakup wody w butelkach 
  • dobra cena — przystępna cena zakupu dzbanka filtrującego, jak i późniejsza wymiana wkładu filtrującego 
  • nie muszę dźwigać ciężkich butelek — odpada wnoszenie butelek z wodą na 4 piętro bez windy 
  • ochrona środowiska — mniej wyrzucanego plastiku do śmieci, gdyż woda jest z kranu, a nie z plastikowej butelki
  • jest zdrowiej — woda z butelek plastikowych ma swój termin do spożycia, a w dzbanku filtrujemy ją na bieżąco. Magnezowy wkład filtrujący dba również o nasze zdrowie, gdyż wzbogaca wodę w magnez.
  • miękka woda — brak dużego osadu na kubeczkach po wypiciu herbaty i łatwiej je umyć 

    Czy warto kupić dzbanek filtrujący do wody?

    Zdecydowanie jestem na tak. Zaopatrzenie się w dzbanek filtrujący do wody było bardzo trafną inwestycją i zadbaniem o zdrowie całej rodziny. Przecież woda to życie i zdrowie, nie warto na tym oszczędzać, ani ignorować i pić wodę byle jakiej jakości. Jestem zadowolona z jakości filtrowanej w dzbanku wody i na razie nie widzę żadnych minusów jego użytkowania.
    Przefiltrowanej wody używam do robienia nie tylko kawy lub herbaty, ale na jej bazie powstają wody smakowe. Zimą do wody najczęściej dodaję owoce cytrusowe i imbir, latem zaś truskawki. 

    Jak zrobić wodę smakową z cytrusami? 

  1. Limonki lub cytryny i pomarańcze dokładnie umyć w ciepłej wodzie i opłukać w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego albo kwasku cytrynowego, aby pozbyć się bakterii. Następnie opłukać wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, aby pozbyć się pestycydów i konserwantów.
  2. Cytrusy pokroić w plasterki i dodać do przefiltrowanej wody. Wodę odstawić na 15 - 20 minut, aby owoce oddały do wody swój smak i aromat.
  3. Do wody z cytrusami można dodać kilka plasterków świeżego imbiru lub listki mięty.
  4. Wodę smakową można posłodzić np. miodem.
    *artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Oczywiście że warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może to dobre rozwiązanie dla mnie... Pije bardzo dużo wody i ciągle noszę ciężkie zgrzewki. A to chyba dobra inwestycja dla zdrowia i portfela :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam i dla zdrowia i dla kieszeni :)

      Usuń
  3. Jakoś zawsze miałam opory do picia "kranówki", ale może z takim dzbankiem to by się zmieniło? Temat zdecydowanie do przemyślenia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również nigdy nie piłam wody prosto z kranu, do tej pory była tyko butelkowana. Woda po przefiltrowaniu jest krystaliczna, nie ma zapachu chloru i w smaku neutralna, chociaż wkład magnezowy. Mnie bardzo odpowiada.

      Usuń
  4. Woda najzdrowsza! Dzięki za dawkę cennych informacji. ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ten dzbanek i jestem bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno warto filtrować wodę, u mnie też jest bardzo twarda i niezbyt smaczna prosto z kranu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też testowałam ten dbanek☺

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady