2019-02-12

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany.

Kapusta nadziewana ryżem i mięsem z sosem pomidorowym

Farsz do gołąbków zrobiłam z ryżu, grubej kaszy jęczmiennej, nieprażonej kaszy gryczanej i mielonej łopatki wieprzowej. Według mnie proporcje mięsa w stosunku do ryżu i kaszy są całkiem dobre, gdyż podczas jedzenia bardziej jest wyczuwalne mięso, a ryż i kasza w tle. Do tej pory gołąbki robiłam z mięsem i samym ryżem. 

Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje. Farsz w przepisie jest umiarkowanie pikantny, jeśli więc lubicie mocno pikantne, należy dodać więcej pieprzu.

U mnie wszyscy gołąbki bardzo lubią, ale zdecydowanie zbyt rzadko je przygotowuję. Lubicie gołąbki, z jakim farszem i sosem je robicie?

Gołąbki pieczone z sosem pomidorowym
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki na gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem:

  • duża główka białej kapusty
  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 100 g ryżu
  • 75 g grubej kaszy jęczmiennej
  • 75 g kaszy gryczanej nieprażonej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku 
  • 6 -7 łyżek śmietany 30% lub 36%

Jak zrobić gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem?

  1. Ryż i obie kasze wsypać do miarki, powinny zająć pojemność około 250 ml i opłukać na sitku zimną wodą. Następnie wrzucić do garnka o grubym dnie i zalać 500 ml zimnej osolonej łyżeczką soli wody. Od momentu zagotowania się gotować pod przykryciem 7 minut i odstawić pod przykryciem, aby ziarna wchłonęły płyn i wystygły.
  2. Kapustę oparzać w gotującej się wodzie i zdejmować stopniowo liście. Do trzymania i wyjmowania z wrzątku kapusty, używam korkociągu, który wkręcam w środek twardego głąba kapusty. 
  3. Ze sparzonych liści kapusty pościnać grubsze końcówki.
  4. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, a następnie obsmażyć na kilku łyżkach tłuszczu i wystudzić.
  5. Do mięsa dodać przyprawy, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz kaszę i ryż, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
  6. Mięso nakładać na liście kapusty i formować z nich gołąbki.
  7. Gołąbki wkładać ciasto jeden obok drugiego do dużej brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać 250 ml wody lub bulionu warzywnego i przykryć z wierzchu niekształtnymi liśćmi kapusty, które pozostały po zrobieniu gołąbków. 
  8. Piec pod przykryciem 60 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C.
  9. Podawać z sosem pomidorowym. 

Sos pomidorowy:

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć.
  2. Passatę zagotować, dodać cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki oprócz śmietany i gotować około 15 minut, aż cebula będzie miękka.
  3. Następnie dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować około 5 minut.
  4. Sos chwilę rozdrobnić blenderem, aby konsystencja była bardziej jednolita.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają :) moja mama robi bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, moja mama robi najczęściej z mięsem i ryżem, natomiast teściowa z kaszą i mięsem, obie wersje bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki. Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie gołąbki robi moja koleżanka z pracy, ryż łączy z kaszą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ❤ ale mi narobiłaś smaka 😄

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry