Ciasto miodowe z serem i gruszkami

/ 10

Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Miodownik to ciasto, które łączy w sobie moje ulubione smaki, czyli miód i ser. Ciasto z miodem smakuje wszystkim moim gościom i domownikom.

Ciasto z miodem i serem polane galaretką z gruszkami
Mięciutkie i niezbyt słodkie ciasto z miodem przełożyłam gotowanym serem i polałam masą z gruszek. Według mnie smaki te bardzo do siebie pasują i świetnie się ze sobą łączą. Ciasto miodowe może być tylko z gruszkami karmelizowanymi, u mnie jednak są one z dodatkiem galaretki, gdyż ciasto było przeznaczone do nieco dłuższego przechowywanie. Gruszki do ciasta muszą być dojrzałe, wtedy dobrze się karmelizują i są słodkie bez konieczności dodawania dużej ilości cukru. Miodownik jest pyszny, a jego wykonanie nie jest zbyt pracochłonne, dlatego warto go zrobić.
Miodownik przełożony serem z galaretką i gruszkami
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami:

Forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm.
Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Ciasto miodowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 łyżek miodu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń w proszku bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki wanilii

Masa z gruszek:

  • 6 - 7 dojrzałych gruszek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić miodownik z serem i gruszkami?

Ciasto miodowe: 

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny miód. Miód stanie się płynny, jeśli wstawimy go do naczynia z gorącą wodą.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mąkę przesianą z proszkiem i sodą, przyprawę do piernika oraz lekko podgrzane mleko.
  3. Gdy masa stanie się jednolite bez widocznej mąki, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce olej.
  4. Masę miodową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto z miodem dość szybko się przyrumienia, jeśli więc ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć je papierem do pieczenia. Czas pieczenia zależy od formy i indywidualnych właściwości piekarnika. W swoim piekarniku zazwyczaj ciasta piekę na środkowym lub drugim od dołu poziomie piekarnika.
  6. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Jeśli upieczone ciasto ma na środku wyrośniętą górkę, to można ją skroić ostrym nożem, wtedy będzie lepiej wyglądało. Ciepłe ciasto ma specyficzny zapach i smak, ale po wystygnięciu się to zmienia i pięknie pachnie miodem i nim smakuje.
  7. Ciasto przekroić w poprzek na pół i przełożyć gorącym serem.
  8. Na wierzchu wyłożyć masę z gruszek i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i przeszło smakiem. 

Masa serowa: 

  1. W garnku na niezbyt dużej mocy palnika ciągle mieszając rozpuścić masło z cukrem i wanilią.
  2. Następnie dodać ser, a gdy stanie się płynny roztrzepane jajka, ciągle mieszając zagotować, pilnować, aby się nie przypaliło.
  3. Na chwilę garnek zdjąć z palnika i do sera wmieszać budyń rozmieszany w zimnym mleku. Gotować (około 10 minut) na małej mocy palnika, aż masa stanie się gęsta i z trudem będzie odchodzić od łyżki.
  4. Gorącą masą serową przełożyć przekrojone ciasto miodowe. 

Masa z gruszek:

  1. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Gruszki włożyć do garnka i dodać sok z cytryny, cukier (ilość dostosować do stopnia słodkości gruszek) i masło, gotować do czasu, aż zaczną się karmelizować i będzie mało płynu.
  3. Jeśli ciasto będzie szybko zjedzone i nie będzie transportowane taką masę z gruszek można już wyłożyć na wierzch ciasta i schłodzić.
  4. Jeśli jednak ciasto ma być na dłużej to najlepiej dodać do nich galaretki. W tym celu do gotujących się gruszek dodać tyle wrzącej wody, aby powstało razem z gruszkami około 700 - 800 ml masy. Wszystko chwilę podgotować i zdjąć z palnika.
  5. Do gorącej masy wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą (nie gotować).
  6. Masę odstawić do wystudzenia, a gdy zacznie lekko tężeć, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.

    Zobacz również: ciasto miodowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *