2019-02-08

Dorsz z porem

Dorsz z porem to bardzo smaczne i zdrowe danie. Dorsz jest chudą i łatwą do przygotowania rybą. Delikatny smak ryby świetnie podkreśla podsmażony na maśle por. 

Ryba smażona z porem
Lubię ryby, ale zbyt często ich nie robię, zawsze obiecuję sobie, że będą jeść je chociaż raz w tygodniu. Dorsz zaraz po łososiu jest jedną z tych ryb, z których łatwo usunąć ości. Dorsz jednak jest mniej tłusty niż łosoś i można go więcej zjeść. Ryby są delikatne i trzeba uważać, aby zbyt intensywnymi dodatkami nie ukryć ich smaku. U mnie dorsz jest tylko z aromatycznym i delikatnym w smaku porem, odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie. Zdrowe danie, które przygotujesz w kilka chwil.

Ryby najczęściej kupuję mrożone i wybieram te, które mają cienką warstwę zamrożonej glazury. Po rozmrożeniu takiej ryby mało jest w niej wody, ryba jest o wiele smaczniejsza i nie płacę za zamrożoną wodę tylko za rybę.
Ciekawa jestem, jak często ryba gości na Waszym stole?
Ryba pod smażonym porem
Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na dorsza z porem:

  • 600 g fileta z dorsza bez skóry
  • średniej wielkości por
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 

Jak zrobić dorsza z porem?

  1. Jeśli dorsz był mrożony, należy go rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę delikatnie oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawić na 10 minut.
  3. Pora umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć z odrobiną soli na maśle klarowanym. Do tego dania może być zużyty prawie cały por, łącznie z jego zieloną częścią. Wyrzucić tylko suche i twarde części.
  4. Przyprawionego dorsza obtoczyć w mące i krótko smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła klarowanego.
  5. Przed podaniem rybę przykryć podsmażonym porem i odczekać około 5 minut, aby przeszła aromatem pora.
  6. Tak zrobiony dorsz świetnie smakuje podany z ryżem.

    Zobacz również: dorsz z warzywami.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię dorsza, wersja z porem brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba z porem, to bardzo udane połączenie...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!
    U nas kilka razy w miesiącu jadamy rybki. Częściej niestety nie da rady ze względu na ich koszt - smakowo gustujemy "niestety" w tych droższych rybach;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry