2019-01-28

Gofry belgijskie z kremem kawowym

Chrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej.

Gofry drożdżowe z kremem i owocami na prosty deser
Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy.

Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki.

Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl. Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda i oszczędność czasu. Ciekawa jestem, czy również lubicie korzystać z takiego rozwiązania i robicie zakupy przez internet?

Gofry z kremem kawowym, malinami i borówkami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 - 50 minut

Składniki:

  • 2 jajka (L)
  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml ciepłego mleka 
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej 
  • 90 g masła

Krem kawowy:

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzić)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka

Dodatkowo:

  • maliny, borówki (mogą być mrożone)

Jak zrobić gofry belgijskie?

  1. Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych drożdży nie rozpuszczać, tylko od razu dodać do mąki.
  2. Wymieszać żółtka z mlekiem, cukrem, wanilią i wodą gazowaną.
  3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i dodać rozpuszczone zimne masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  4. Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  5. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia, aby były chrupiące. U mnie w gofrownicy o mocy 1200 W piekłam około 7 minut bez jej otwierania.
  6. Podawać z kremem kawowym i ulubionymi owocami. U mnie mrożone maliny i borówki. 

Krem kawowy:

  1. Kawę rozpuścić w 2 - 3 łyżeczkach wrzątku i wystudzić. Powinna powstać jednolita gęsta konsystencja.
  2. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem uważając, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić. Pod koniec ubijania stopniowo po pół łyżeczki dodawać wystudzoną kawę. Co pewien czas sprawdzać konsystencję ubitej śmietany, aby zbyt mocno jej nie rozwodnić. Jeśli będzie stawała się zbyt luźna to kawy całej nie dodawać. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.

Zobacz również: gofry na wodzie.
*artykuł inspirowany

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry oj kusisz smakołykami

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne gofry!!! Zrobiłas mi smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bym takich zjadła! Wyglądają wspaniale i bardzo kusząco <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahhhh! Ja ostatnio gofry to jadłam w budce nad morzem! Z chęcią wróciłabym do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na gofry mam zawsze ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja pracuję w hipermarkecie, więc zawsze robię zakupy stacjonarnie :) te gofry wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam gofry! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Na gofry zawsze mam ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry uwielbiam o każdej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, dawno nie jadłam gofrów. Uwielbiam je, kojarzą mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kojarza mi się zawsze z wczasami są zawsze nawet te domowe przepyszne kusisz tymi goframi

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wyglądają! Chętnie bym porwała nie jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. palce lizać :) wyglądają niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż proszą się, aby po nie sięgnąć!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry