Kurczak z ryżem po meksykańsku

/ 6

Kurczak z ryżem po meksykańsku to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Jest to forma dość pikantnej potrawki z kurczaka, która świetnie smakuje, jeśli tylko nie przesadzimy z jej ostrością. Danie zawiera dużą ilość białka.

Pierś z kurczaka z ryżem, fasolą i kukurydzą
Do kurczaka z ryżem po meksykańsku, zamiast płatków chili można dodać świeżą papryczkę lub mielone chili. Z ostrością jednak nie przesadzać, gdyż przejmie ona smak innych dodanych składników. Uwielbiam tego typu dania, gdyż nie wymagają dużo czasu, aby je przygotować i smakują wszystkim domownikom. Każdy posiłek będzie smaczny, jeśli zrobimy go z dobrej jakości składników. W tym daniu należy zwrócić uwagę na dobrej jakości pierś kurczaka i ryż, który zachowuje swój kształt po ugotowaniu.
Ryż z kurczakiem i warzywami
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na kurczaka z ryżem po meksykańsku:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • papryka czerwona
  • 400 g kukurydzy w puszce
  • 400 g czerwonej fasoli w puszce
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce lub 5 świeżych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki) 
  • pieprz do smaku 
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 300 g suchego ryżu jaśminowego
  • szczypiorek lub świeża kolendra do dekoracji 

Jak zrobić kurczaka z ryżem po meksykańsku?

  1. Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut pod przykryciem. Wody na ryż zagotować dwa razy tyle ile w naczyniu zajmuje ryż.
  2. Kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
  3. Marchewkę obrać i drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane podsmażyć na nim krótko marchewkę i zdjąć z patelni.
  6. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i krótko czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut, aż z zewnątrz będzie biały. 
  7. Następnie dodać podsmażoną marchewkę, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i dusić 5 minut.
  8. Do kurczaka dodać zawartość puszki z pomidorami i koncentrat rozmieszany z łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać również pokrojoną paprykę. Jeśli dodajemy świeże pomidory, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  9. Następnie dodać odsączoną z płynu i opłukaną pod wodą fasolę oraz kukurydzę bez płynu.
  10. Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. Połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku.

    Zobacz również: gulasz po meksykańsku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady