Kurczak z ryżem po meksykańsku
Kurczak z ryżem po meksykańsku to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Jest to forma dość pikantnej potrawki z kurczaka, która świetnie smakuje, jeśli tylko nie przesadzimy z jej ostrością. Kurczak po meksykańsku zawiera dużą ilość białka.
Kurczak z ryżem po meksykańsku można zrobić ze świeżą papryczkę lub mielonym chili, zamiast płatków chili. Z ostrością jednak nie przesadzać,
gdyż przejmie ona smak innych dodanych składników. Uwielbiam tego typu dania,
gdyż nie wymagają dużo czasu, aby je przygotować i smakują wszystkim
domownikom. Kurczak po meksykańsku będzie smaczny, jeśli zrobimy go z dobrej jakości
składników. Potrawka z kurczaka powinna zawierać dobrej jakości pierś kurczaka
i ryż, który zachowuje swój kształt po ugotowaniu.
Przepis na kurczaka po meksykańsku
Składniki na kurczaka z ryżem po meksykańsku:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 marchewki
- papryka czerwona
- 400 g kukurydzy w puszce
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- 400 g krojonych pomidorów w puszce lub 5 świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
- pieprz do smaku
- łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g suchego ryżu jaśminowego
- szczypiorek lub świeża kolendra do dekoracji
Jak zrobić kurczaka z ryżem po meksykańsku?
- Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut pod przykryciem. Wody na ryż zagotować dwa razy tyle ile w naczyniu zajmuje ryż.
- Kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
- Marchewkę obrać i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane podsmażyć na nim krótko marchewkę i zdjąć z patelni.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i krótko czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut, aż z zewnątrz będzie biały.
- Następnie dodać podsmażoną marchewkę, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i dusić 5 minut.
- Do kurczaka dodać zawartość puszki z pomidorami i koncentrat rozmieszany z łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać również pokrojoną paprykę. Jeśli dodajemy świeże pomidory, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Następnie dodać odsączoną z płynu i opłukaną pod wodą fasolę oraz kukurydzę bez płynu.
-
Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. Połączyć z ugotowanym
wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż
wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku.





Ooo, to jest mój ulubiony kurczak :)
OdpowiedzUsuńpo składnikach widzę że by mi smakował
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie o czymś takim myślałam niedawno :) Super!
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka byłaby takim daniem zachwycona!
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię tak :-)
OdpowiedzUsuń