2019-01-25

Ciasto bananowe

Pyszne ciasto bananowe to prosty deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto jest łatwe do zrobienia i jest to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów.

Pyszne ciasto z bananów z karobem
Do ciasta bananowego przymierzałam się już jakiś czas temu, ale odpuszczałam i z bardzo dojrzałych bananów robiłam zazwyczaj placuszki z płatkami owsianymi. Ciasto nie jest pracochłonne, mniej czasu zabiera zrobienie ciasta niż usmażenie placuszków, gdyż nie trzeba stać przy patelni.

Jak dla mnie ciasto bananowe najlepsze jest zaraz po wystudzeniu, gdyż jest mięciutkie, bardzo delikatne i aromatyczne. Na drugi dzień ciasto staje się bardziej zwarte i mniej pachnące, ale również dobrze smakuje. Pyszne ciasto i na pewno będę je robić często, tylko muszę mieć bardzo dojrzałe banany, gdyż z niezbyt dojrzałymi nie jest dobre.

A Wy co robicie z bardzo dojrzałych bananów? Jaki macie sposób na prosty deser z ich dodatkiem?
Czekoladowe ciasto z bananów na pyszny deser
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na ciasto bananowe:

(forma 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mleka 
  • 3 łyżeczki kakao lub karobu (u mnie karob) 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania 
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bananowe?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem pod koniec dodając po jednym jajku.
  2. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao lub karobem.
  4. Sodę rozmieszać we wrzącym mleku.
  5. Do utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany i rozmieszaną w mleku sodę oraz sok z cytryny.
  6. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, należy przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.
  7. Po upieczeniu ciasto razem z papierem wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasto najlepsze jest zaraz po wystudzeniu. Można podać do niego ulubioną konfiturę lub bitą śmietanę.

    Zobacz również: ciasto kokosowe z daktylami.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie To masło i cukier....

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast cukru można dodać pokrojone suszone daktyle, a masło olejem kokosowym zastąpić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie sie piecze. Ono po upieczeniu bedzie suche w srodku czy lekko wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wilgotne, bardziej zwarte jest na drugi dzień, jeśli coś zostanie :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry