Ciasto bananowe

/ 7

Pyszne ciasto bananowe to prosty deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto jest łatwe do zrobienia i jest to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów.

Pyszne ciasto z bananów z karobem
Do ciasta bananowego przymierzałam się już jakiś czas temu, ale odpuszczałam i z bardzo dojrzałych bananów robiłam zazwyczaj placuszki z płatkami owsianymi. Ciasto nie jest pracochłonne, mniej czasu zabiera zrobienie ciasta niż usmażenie placuszków, gdyż nie trzeba stać przy patelni.

Jak dla mnie ciasto bananowe najlepsze jest zaraz po wystudzeniu, gdyż jest mięciutkie, bardzo delikatne i aromatyczne. Na drugi dzień ciasto staje się bardziej zwarte i mniej pachnące, ale również dobrze smakuje. Pyszne ciasto i na pewno będę je robić często, tylko muszę mieć bardzo dojrzałe banany, gdyż z niezbyt dojrzałymi nie jest dobre.

A Wy co robicie z bardzo dojrzałych bananów? Jaki macie sposób na prosty deser z ich dodatkiem?
Czekoladowe ciasto z bananów na pyszny deser
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na ciasto bananowe:

(forma 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mleka 
  • 3 łyżeczki kakao lub karobu (u mnie karob) 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania 
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bananowe?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem pod koniec dodając po jednym jajku.
  2. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao lub karobem.
  4. Sodę rozmieszać we wrzącym mleku.
  5. Do utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany i rozmieszaną w mleku sodę oraz sok z cytryny.
  6. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, należy przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.
  7. Po upieczeniu ciasto razem z papierem wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasto najlepsze jest zaraz po wystudzeniu. Można podać do niego ulubioną konfiturę lub bitą śmietanę.

    Zobacz również: ciasto kokosowe z daktylami.

Komentarze

  1. uwielbiam ciasta bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie To masło i cukier....

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast cukru można dodać pokrojone suszone daktyle, a masło olejem kokosowym zastąpić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie sie piecze. Ono po upieczeniu bedzie suche w srodku czy lekko wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wilgotne, bardziej zwarte jest na drugi dzień, jeśli coś zostanie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady