Nalewka z pigwowca

/ 7

Aromatyczna, klarowna, delikatnie słodka i odświeżająca nalewka z pigwowca. Świetnie pasuje do ciasta, jak i do obiadu, gdyż pomaga trawić ciężkostrawne posiłki. Wzmacnia organizm, nie pozostawia w ustach żadnego posmaku, tylko raczej orzeźwienie.

Nalewka z pigwowca w karafce
Nalewka z pigwowca jest chyba jedyną nalewką, którą staram się robić praktycznie co roku. Nie jestem ekspertem w wytwarzaniu nalewek, ale ta jest pyszna według mnie i osób, które ją próbowały. Wcześniej dodawałam do niej jeszcze miodu naturalnego, który nadawał jej ciemniejszego koloru, nalewka stawała się słodsza i dominował aromat miodowy. Moja nalewka była robiona w październiku i teraz nadszedł już czas na jej degustację.

Nalewka traktowana jest u mnie raczej jak lekarstwo, gdyż po zmarznięciu świetnie rozgrzewa i wystarczy kieliszeczek do herbaty, a żadne przeziębienie nie zagrozi. Oczywiście wiadomo, że nalewki nie wolno podawać dzieciom i osobom, które nie mogą spożywać alkoholu. Pigwowiec zawiera dużo witaminy C i pektyn, dlatego więc warto spożywać przygotowane z niego przetwory. Oprócz nalewki polecam również pyszne konfitury lub świetny syrop leczniczy, który powstaje z pokrojonej pigwy i miodu naturalnego.

Mam nadzieję, że znacie owoce pigwowca lub pigwy i również korzystacie z ich cennych właściwości. Do czego wykorzystujecie najczęściej pigwowca lub pigwę?
Karafka z nalewką z pigwowca
Ilość porcji: 1,5 litra
Czas przygotowania: 40 minut + odstanie i maceracja

Składniki na nalewkę z pigwowca:

  • 1 kg pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l spirytusu 96%
  • 250 ml wody mineralnej 

Jak zrobić nalewkę z pigwowca?

  1. Pigwowiec umyć, drobno pokroić, zasypać w dużym słoiku cukrem i odstawić na 5 dni, aby powstał sok.  U mnie soku powstało około 650 ml. Mieszać codziennie, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Pigwowiec po wydrążeniu pestek, szatkuję maszynką z przystawką do warzyw.
  2. Po tym czasie przecedzić przez sitko i miąższ zalać częścią rozrobionego z wodą spirytusu, a drugą część dodać do soku. Odstawić na 2 dni w szczelnie zamkniętym słoiku i w temperaturze pokojowej.
  3. Po 2 dniach odcedzić i zlać alkohol do soku, a miąższ przełożyć do mniejszego słoika i zasypać cukrem. Jeśli w słoiku będzie powstawał płyn, najlepiej odciskać go do naczynia z alkoholem. U mnie powstało jeszcze ze 100 ml płynu. Miąższ pigwowca trzymam w lodówce i używam do ciasta tak, jak owoce kandyzowane lub dodaję do herbaty.
  4. Nalewkę przecedzić przez gęste sitko i odstawić w zamkniętym słoiku w ciemne i chłodne miejsce na około 2 - 3 miesiące. Po odstaniu należy jeszcze raz przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą, aby nalewka była klarowna. Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nalewka nie wietrzała.
  5. Z podanych proporcji wyszło 1,5 l nalewki o umiarkowanej mocy (nie mam wskaźnika mocy). Nie lubię mocnych alkoholi, a tę nalewkę smakowałam z przyjemnością, gdyż wyczuwalna była w niej delikatna słodycz i przyjemne odświeżenie.
  6. Nalewka z pigwowca przyjemnie rozgrzewa po powrocie z zimowego spaceru.

    Zobacz również: konfitura z pigwowca.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawie musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała! <3 Mój Tata zawsze robi taką nalewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy je jadłam owoców pigwy, nawet nie wiem jak smakują...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe owoce są bardzo twarde i kwaśne i nie da się ich jeść. Owoce nadają się na konfitury i nalewki, a pokrojone w plasterki do herbaty, zamiast cytryny. Polecam, warto wypróbować :)

      Usuń
  4. Super, kiedyś próbowałam u koleżanki podobnej nalewki i była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż robił, właśnie leżakuje w piwnicy, ma już półtora roku i z czasem jest coraz smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady