Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe z wołowiny. Najprostsza wersja Strogonowa i według mnie najsmaczniejsza. Wołowina w sosie jest daniem, które warto wypróbować. Zapewniam, że na pewno sprawicie dużą przyjemność swoim bliskim i gościom.
Może danie nie jest z tych, co to zachwycają wyglądem, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Boeuf Strogonow najsmaczniejszy jest od razu po zrobieniu, ale nadaje się również do podgrzewania. Tak przygotowane mięso po podgrzaniu nic nie traci na smaku, a wręcz jest on bardziej wyrazisty. Głównymi składnikami dania powinna być polędwica wołowa, a do tego cebula i musztarda. U mnie zamiast polędwicy jest udziec wołowy, który również świetnie sprawdza się w tym daniu, a do tego można go kupić w rozsądnej cenie.W Polsce danie występuje najczęściej pod nazwą Strogonow. Samo danie pochodzi z kuchni rosyjskiej, a nazwa nadana od nazwiska rosyjskiego urzędnika i generała Aleksandra Stroganowa i występuje jako boeuf Stroganow, a w Europie beef Stroganoff. W internecie krąży kilka historii jego powstania, ale nie wiem, która z nich jest prawdziwa i nie będę ich przytaczać. Na pewno przepis stworzył francuski kucharz gotujący na dworze cara i pochodzi z 1815.
Przepis na boeuf Strogonow jest z małą ilością składników i chyba może być najbardziej zbliżony do oryginału. W oryginale prawdopodobnie kawałki mięsa były przed smażeniem obtoczone w mące, która później zagęszczała sos. Uważam jednak, że odpowiednie zredukowanie sosu po dodaniu śmietany w zupełności wystarczy, a bez mąki danie jest nieco mniej kaloryczne. W sieci można znaleźć przepisy z różnymi dodatkami (groszek, papryka itp.), które zdecydowanie w tym daniu są zbędne. Wołowina jest bardzo smacznym mięsem i wystarczy, że jej smak jest podkreślony musztardą, a dodatkiem są pieczarki i śmietana, która tworzy pyszny sos o aksamitnej konsystencji.
U mnie boeuf Strogonow cieszy się dużym powodzeniem i wszyscy chętnie go jedzą. Wołowina w sosie robiona jest przeze mnie zazwyczaj na bardziej odświętne obiady, gdyż jest łatwa do przygotowania i dobrze smakuje. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe na szybki obiad.
Przepis na boeuf Strogonow
Składniki na boeuf Strogonow:
- 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec)
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 700 g pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml śmietany 30%
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz do smaku (u mnie łyżeczka)
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- 3 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić boeuf Strogonow?
- Wołowinę oczyścić z twardych chrząstek i pokroić w poprzek włókien w paski o grubości 1 cm.
- Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażyć partiami pokrojoną wołowinę. Smażyć tylko tyle, aby mięso się z wierzchu zamknęło i zmieniło kolor na mniej intensywny.
- Wołowinę zdjąć z patelni, a na pozostałym maśle podsmażyć obraną i pokrojoną w pióra cebulę.
- Po około 5 minutach do cebuli dodać umyte i pokrojone pieczarki. Mniejsze pieczarki przeciąć na pół, a większe na 4 części.
- Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Z polędwicą wołową na pewno gotować nieco krócej, gdyż jest ona delikatniejsza.
- Po tym czasie dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować około 10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Po ugotowaniu mięso przykryć i odczekać około 10 minut, aby zatrzymał się proces gotowania i mięso odpoczęło. Wołowina podana od razu po ugotowaniu może być nieco twarda.
-
Podawać z chrupiącą bagietką lub dobrym razowym chlebem.





całe wieki nie robiłam ani nie jadłam
OdpowiedzUsuń