Wołowina po burgundzku

/ 6

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta bliskiej osoby. Wołowina pieczona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się w ustach.

Pieczona wołowina w winie

Jakie mięso wołowe jest najlepsze do pieczenia?

Do przygotowania tego dania użyłam karku wołowego, który był delikatnie przerośnięty odrobiną tłuszczyku, dzięki czemu mięso stało się delikatne i zatrzymało w sobie dużo smaku i aromatu przypraw. Uważam, że do tego dania polędwicy wołowej raczej szkoda używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy.

Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają dodać wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna.

Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.
Wołowina w winie z marchewką

Składniki:

(na 5 - 6 porcji)
  • 1 kg karku wołowego
  • 250 g boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek (najlepiej małych)
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 - 200 ml bulionu wołowego lub wody
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • około 2 łyżeczki soli
  • około 2 łyżeczki pieprzu
  • 500 - 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Jak przygotować wołowinę po burgundzku?

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na odrobinie oleju, zdjąć z patelni. Jeśli dodajemy szalotki, to pokroić je wzdłuż na pióra.
  2. Pieczarki umyć i jeśli są zbyt duże to przekroić je na pół lub ćwiartki, podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem łyżki masła, zdjąć z patelni.
  3. Marchew obrać, pokroić w 0,5 cm plastry i obsmażyć na patelni z dodatkiem masła, zdjąć z patelni.
  4. Z boczku odciąć skórkę (nie wyrzucać), pokroić go w cm kostkę i podsmażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni.
  5. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o bokach 4 - 5 cm. Mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron na wytopionym z boczku tłuszczu. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby kawałki mięsa do siebie nie dotykały.
  6. Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku.
  7. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone.
  8. Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 godziny, następnie odkryć, ewentualnie dodać więcej wina i piec bez przykrycia około 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia.
  9. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze.
  10. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków.

    Zobacz również: pieczoną wołowinę z suszonymi pomidorami i cebulą.

Komentarze

  1. Pyszne danie, wołowina należy do moich ulubionych mięs ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię wołowinę.

      Usuń
  2. Uwielbiam wołowinę - to mój ulubiony rodzaj mięsa :-) Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, dziękuję :) Tak, wołowina jest bardzo smaczna.

      Usuń
  3. Pychotka, wyszło wyśmienite! (^_^)
    W szybkowarze Instant Pot gotowałem 35 minut na wysokim ciśnieniu, naturalne 10 minutowe otwarcie i wyszło OK, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie smakowało i dziękuję za podanie czasu do gotowania w szybkowarze :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *