Kurczak z ryżem po meksykańsku to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Jest to forma dość pikantnej potrawki z kurczaka, która świetnie smakuje, jeśli tylko nie przesadzimy z jej ostrością. Danie zawiera dużą ilość białka.
Do kurczaka z ryżem po meksykańsku, zamiast płatków chili można dodać świeżą papryczkę lub mielone chili. Z ostrością jednak nie przesadzać, gdyż przejmie ona smak innych dodanych składników. Uwielbiam tego typu dania, gdyż nie wymagają dużo czasu, aby je przygotować i smakują wszystkim domownikom. Każdy posiłek będzie smaczny, jeśli zrobimy go z dobrej jakości składników. W tym daniu należy zwrócić uwagę na dobrej jakości pierś kurczaka i ryż, który zachowuje swój kształt po ugotowaniu.
Składniki na kurczaka z ryżem po meksykańsku:
1 kg piersi z kurczaka
3 marchewki
papryka czerwona
400 g kukurydzy w puszce
400 g czerwonej fasoli w puszce
400 g krojonych pomidorów w puszce lub 5 świeżych pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kuminu
łyżeczka płatków chili
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
pieprz do smaku
łyżka masła klarowanego
3 łyżki oleju rzepakowego
300 g suchego ryżu jaśminowego
szczypiorek lub świeża kolendra do dekoracji
Jak zrobić kurczaka z ryżem po meksykańsku?
Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut pod przykryciem. Wody na ryż zagotować dwa razy tyle ile w naczyniu zajmuje ryż.
Kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
Marchewkę obrać i drobno pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane podsmażyć na nim krótko marchewkę i zdjąć z patelni.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i krótko czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut, aż z zewnątrz będzie biały.
Następnie dodać podsmażoną marchewkę, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i dusić 5 minut.
Do kurczaka dodać zawartość puszki z pomidorami i koncentrat rozmieszany z łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać również pokrojoną paprykę. Jeśli dodajemy świeże pomidory, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Następnie dodać odsączoną z płynu i opłukaną pod wodą fasolę oraz kukurydzę bez płynu.
Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. Połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Ooo, to jest mój ulubiony kurczak :)
OdpowiedzUsuńpo składnikach widzę że by mi smakował
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie o czymś takim myślałam niedawno :) Super!
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka byłaby takim daniem zachwycona!
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię tak :-)
OdpowiedzUsuń