Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem

/ 7

Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem jest lekkim i bardzo smacznym daniem. Zdrowa sałatka świetnie sprawdza się na kolację albo jako przystawka przed głównym posiłkiem.

Sałata z burakiem i serem
Pieczony burak w połączeniu z delikatnym awokado i nieco bardziej wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Sałatka z pieczonym burakiem polana jest pysznym sosem, który sprawia, że smakuje rewelacyjnie. Koniecznie dodajcie do niej cząstki limonki lub cytryny, gdyż to one dodają sałatce przyjemnego odświeżenia. Robię taką sałatkę często na kolację, wymieniam tylko rodzaj sera i robię z różnymi sałatami. Polecam, wypróbujcie koniecznie, zapewniam, że zdrowa sałatka zagości w Waszym menu na stałe.
Sałatka z burakiem, serem pleśniowym i awokado
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenie buraków

Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 dojrzałe awokado
  • 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka
  • 2 cytryny albo limonki
  • 250 g sera pleśniowego lub sera feta
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • pestki dyni  (opcjonalnie)

Dressing:

  • łyżeczka miodu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • sok z 1 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 

Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem?

  1. Buraki bez obierania zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy, jak duże będą buraki. 
  2. Po upieczeniu buraki wystudzić, następnie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
  3. Z podanych składników rozmieszać dokładnie dressing. Do mieszania sosu używam małego słoiczka, wrzucam do niego składniki, zakręcam pokrywkę i potrząsam nim, aż powstanie jednolita kremowa konsystencja.
  4. Na duże talerze rozłożyć sałatę.
  5. Z awokado wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2  cytryny i rozłożyć na sałacie.
  6. Pozostałe cytryny lub limonki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i powycinać z nich tylko same miękkie cząstki bez białej skórki. Cząstki położyć na sałacie między awokado.
  7. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków, a między nimi pokroić lub rozkruszyć ser.
  8. Tuż przed podaniem sałatkę oprószyć pieprzem i polać dressingiem, ewentualnie posypać podprażonymi pestkami dyni.

    Zobacz również: sałatka z pieczonymi burakami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady