Pyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne od sera.
Ciasto miodowe z serem nie wymaga zagniatania ani miksowania. Po upieczeniu jest mięciutkie i przyjemnie pachnie miodem. Warstwa serowa jest gotowana, dlatego do jej zrobienia najlepiej wybierać dobrej jakości ser twarogowy tłusty lub półtłusty, aby po ugotowaniu masa była gęsta i odpowiednia do przełożenia ciasta.
Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi i wygląda, chętnie jest jedzone przez moich gości i domowników. Najczęściej robię je na początku jesieni, kiedy mam uzupełnione zapasy świeżego miodu naturalnego.
Składniki na ciasto miodowe z serem:
Ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 szklanki mleka
- 5 - 6 łyżek miodu naturalnego
- 4 jajka (L)
Masa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego mielonego
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 jajka
- 2 budynie śmietankowe (80 g)
- 200 ml mleka
Jak zrobić ciasto miodowe z serem?
- W mleku rozpuścić cukier, masło i miód, nie gotować.
- Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
- Następnie wszystko wlać do przesianej mąki z proszkiem i sodą, wymieszać, aby nie było grudek.
- Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Ciasto miodowe zawiera miód, naturalnym więc zjawiskiem jest zmiana koloru na ciemno karmelowy.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części. Jeśli na środku ma wybrzuszenie to najpierw delikatnie je skroić nożem, aby ciasto było równe.
- Ciasto przełożyć ciepłą masą serową.i wstawić do lodówki do schłodzenia.
- W garnku, na małej mocy palnika rozpuścić masło, cukier i cukier waniliowy.
- Garnek zdjąć z palnika, dodać ser i roztrzepane jajka.
- Masę z serem podgrzewać (nie gotować) do czasu aż zacznie lekko gęstnieć, ciągle mieszać.
- Do masy wlać rozrobiony w mleku budyń, zwiększyć nieco moc palnika i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje i będzie miała postać gęstego budyniu.
- Gorącym serem przełożyć ciasto.
Zobacz również: ciasto miodowe z serem i gruszkami.
Na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCzy ser z wiaderka się nada? 😉
OdpowiedzUsuńMoże być dobrej jakości gęsty ser twarogowy z wiaderka, bez żadnych dziwnych dodatków w składzie.
UsuńChętnie spróbuję :).
OdpowiedzUsuńCzy robił ktoś jeszcze z państwa ten sernik ?
OdpowiedzUsuńRobiłam, bardzo dobre, wysokie ciasto.
OdpowiedzUsuń