Ciasto miodowe z serem
Pyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Ciasto z serem jest łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne. Ciasto z miodem świetnie smakuje i dobrze się kroi. Miodownik z serem jest bardzo aromatyczny i umiarkowanie słodki, chociaż zawiera cukier i miód.
Ciasto miodowe z serem nie wymaga zagniatania ani miksowania. Po upieczeniu miodownik z serem jest mięciutki i przyjemnie pachnie miodem. Warstwa serowa jest gotowana, dlatego do jej zrobienia najlepiej wybierać dobrej jakości ser twarogowy tłusty lub półtłusty, aby po ugotowaniu masa była gęsta i odpowiednia do przełożenia ciasta.Ciasto z miodem po schłodzeniu dobrze się kroi i wygląda, chętnie jest jedzone przez moich gości i domowników. Najczęściej robię je na początku jesieni, kiedy mam uzupełnione zapasy świeżego miodu naturalnego.
Przepis na miodownik z serem
Składniki na ciasto miodowe z serem:
Ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki
 - 1 szklanka cukru
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - 100 g masła
 - 2 szklanki mleka
 - 5 - 6 łyżek miodu naturalnego
 - 4 jajka (L)
 
Masa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego mielonego
 - 1 szklanka cukru
 - 200 g masła
 - 1 łyżka cukru z wanilią
 - 4 jajka
 - 2 budynie śmietankowe (80 g)
 - 200 ml mleka
 
Jak zrobić miodownik z serem?
- W mleku rozpuścić cukier, masło i miód, nie gotować.
 - Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
 - Następnie wszystko wlać do przesianej mąki z proszkiem i sodą, wymieszać, aby nie było grudek.
 - Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Ciasto miodowe zawiera miód, naturalnym więc zjawiskiem jest zmiana koloru na ciemnokarmelowy.
 - Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części. Jeśli na środku ma wybrzuszenie to najpierw delikatnie je skroić nożem, aby ciasto było równe.
 - Ciasto przełożyć ciepłą masą serową.i wstawić do lodówki do schłodzenia.
 
- W garnku, na małej mocy palnika rozpuścić masło, cukier i cukier waniliowy.
 - Garnek zdjąć z palnika, dodać ser i roztrzepane jajka.
 - Masę z serem podgrzewać (nie gotować) do czasu aż zacznie lekko gęstnieć, ciągle mieszać.
 - Do masy wlać rozrobiony w mleku budyń, zwiększyć nieco moc palnika i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje i będzie miała postać gęstego budyniu.
 - 
    Gorącym serem przełożyć ciasto.
 





Na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCzy ser z wiaderka się nada? 😉
OdpowiedzUsuńMoże być dobrej jakości gęsty ser twarogowy z wiaderka, bez żadnych dziwnych dodatków w składzie.
UsuńChętnie spróbuję :).
OdpowiedzUsuńCzy robił ktoś jeszcze z państwa ten sernik ?
OdpowiedzUsuńRobiłam, bardzo dobre, wysokie ciasto.
OdpowiedzUsuń