Kurkuma - sprawdź dlaczego warto używać jej jak najczęściej

Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa pozyskiwana z korzenia ostryżu. Oprócz właściwości barwiących posiada ona także udowodnione działanie prozdrowotne. Sprawdź, jak regularne spożywanie kurkumy wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

Działanie i właściwości kurkumy

Z tego artykułu dowiesz się:
  • jakie cenne składniki zawiera kurkuma
  • jak jej spożywanie wpływa na organizm i samopoczucie
  • kto powinien włączyć kurkumę do swojej stałej diety
  • do czego można wykorzystywać ją w swojej kuchni

Co znajdziemy w składzie kurkumy?

Kurkuma to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie dostarcza do organizmu całą gamę witamin z grupy B (w tym witaminy B1, B2, B6, B9), witaminę E i K, a także fosfor, żelazo, miedź, cynk i magnez. Jednak głównym składnikiem odpowiedzialnym za jej prozdrowotne działanie jest kurkumina - organiczny związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Kurkuma - właściwości i działanie

Kurkuma ze względu na zawartość wspomnianej wcześniej kurkuminy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:
  • ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym hamuje procesy starzenia
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
  • normalizuje ciśnienie krwi
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego
  • wspiera pracę serca i układu krążenia
  • pozytywnie działa na poziom cholesterolu we krwi i poprawia profil lipidowy
  • wspiera odporność i systemy obronne organizmu

Kto szczególnie powinien jak najczęściej spożywać kurkumę?

Ze względu na właściwości wspomagające odporność kurkumę warto dodawać do codziennych posiłków zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na różnego rodzaju infekcje. Kurkumą powinny zainteresować się także osoby z chorobą wrzodową żołądka, refluksem i zaburzeniami trawienia. Jej właściwości docenią z pewnością także diabetycy i osoby w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Spożywanie większych ilości kurkumy nie jest natomiast zalecane kobietom w ciąży, osobom chorym na kamicę żółciową oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe.

Jak przemycać kurkumę do diety?

Kurkuma doda smaku, aromatu i pięknego koloru nie tylko daniom kuchni hinduskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Wydobędzie ona także głębię smaku z ryb i owoców morza, drobiu oraz potraw z ryżu.
artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Bardzo zdrowa, ja często używam do różnych dań, ostatnio do zupy z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kurkumę. Dzień zaczynam dodaniem jej do jajecznicy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja często zapominam o tej cudownej przyprawie, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I co bardzo ważne...kurkuma wspomaga odchudzanie. Przyprawa nie zawsze doceniana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O odchudzających właściwościach kurkumy nie wiedziałam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady