Szarlotka ucierana
Szarlotka ucierana to łatwe do zrobienia i bardzo pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Najlepszy przepis na jabłecznik.
Szarlotka ucierana to najchętniej jedzone ciasto z jabłkami w moim domu. Najlepsze jabłka na szarlotkę ucieraną są jesienią, gdyż o tej porze jabłka nie są jeszcze magazynowane i pochodzą prosto z sadu. Do tego ciasta najlepsze są jabłka słodkie i dość twarde, wtedy nie musimy do nich dodawać cukru. Przepis na jabłecznik, który zawsze wychodzi.Przygotowując ciasto ucierane, nie należy się spieszyć, wszystkie składniki dodawać stopniowo małymi partiami, aby dobrze się utarły. Masę z jabłek można zrobić wcześniej, aby miała czas wystygnąć, zanim położymy ją na ciasto. Szarlotka ucierana z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodka.
Przepis na szarlotkę ucieraną
Składniki na szarlotkę ucieraną:
Ciasto ucierane:
- 2 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 5 jajek (L)
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder do posypania
Masa z jabłek:
- 1,5 kg słodkich jabłek
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Jak zrobić szarlotkę ucieraną?
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać wodę i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Jeśli jabłka nie są słodkie to, należy dodać kilka łyżek cukru.
- Ugotowane jabłka wystudzić.
Ciasto ucierane:
- Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
- Ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Pod koniec dodać śmietanę i ubite na sztywno białka. Po dodaniu białek delikatnie ciasto wymieszać i nie miksować.
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i równomiernie rozsmarować na dnie.
- Na ciasto równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka, a na nich rozsmarować pozostałe ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się z wierzchu to, należy przykryć je papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Pychotka, uwielbiam szarlotkę w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń