Szarlotka ucierana

Szarlotka ucierana to łatwe do zrobienia i pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i wszystkich gości.

Ciasto z jabłkami na deser
Najlepsze jabłka na szarlotkę ucieraną są jesienią, gdyż o tej porze jabłka nie są jeszcze magazynowane i pochodzą prosto z sadu. Do tego ciasta najlepsze są jabłka słodkie i dość twarde, wtedy nie musimy do nich dodawać cukru.

Przygotowując ciasto ucierane, nie należy się spieszyć, wszystkie składniki dodawać stopniowo małymi partiami, aby dobrze się utarły. Masę z jabłek można zrobić wcześniej, aby miała czas wystygnąć, zanim położymy ją na ciasto. Szarlotka ucierana z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodka.
Jabłecznik na ucieranym cieście
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na szarlotkę ucieraną:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 jajek (L)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier puder do posypania 

Masa z jabłek:

  • 1,5 kg słodkich jabłek
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić szarlotkę ucieraną?

Masa z jabłek:

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać wodę i gotować do czasu aż jabłka zaczną się rozpadać.
  2. Pod koniec dodać sok z cytryny. 
  3. Jeśli jabłka nie są słodkie to, należy dodać kilka łyżek cukru.
  4. Ugotowane jabłka wystudzić.

Ciasto:

  1. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
  4. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  5. Pod koniec dodać śmietanę i ubite na sztywno białka. Po dodaniu białek delikatnie ciasto wymieszać i nie miksować.
  6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i równomiernie rozsmarować na dnie.
  7. Na ciasto równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka, a na nich rozsmarować pozostałe ciasto.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się z wierzchu to, należy przykryć je papierem do pieczenia.
  9. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *