2019-09-05

Sok z derenia jadalnego

Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego.  Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów.

Szklanki z sokiem z derenia
Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako lek i podawano na gorączkę, anemię i nieżyt żołądka. Dzisiaj nalewką mogą raczyć się dorośli, ale raczej nikt dzieciom jej nie podaje, zamiast niej polecam z derenia zrobić sok.
Przygotowanie soku jest bardzo proste i nie należy przerażać się tym, że robi się go 4 dni. Cała praca polega na zagotowaniu wody i zalaniu nim owoców. Nie trzeba długo gotować ani stać i mieszać, czy też wyciskać lub przecierać. Gdy po raz pierwszy robiłam sok z derenia, nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie, gdyż owoców w ogóle się nie gotuje. Sok zrobiony z podanego przepisu jest klarowny, aromatyczny i umiarkowanie słodki. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, dodatek smakowy do wody mineralnej, można go również pić bez rozcieńczania.

Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊
Sok z derenia w butelkach na zimę
Ilość porcji: 2,5 l
Czas przygotowania: 4 dni

Składniki na sok z derenia:

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia
  • 500 g cukru
  • 3 l wody

Jak zrobić sok z derenia?

  1. Owoce umyć, włożyć do garnka i zalać 3 l wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 12 h.
  2. Owoce wyjąć z wody, a wodę, w której się moczyły zagotować i owoce włożyć z powrotem. Odstawić na 24 h.
  3. Trzeciego dnia powyższą czynność powtarzamy i odstawiamy na 48 h.
  4. Po tym czasie wyjąć owoce, a sok gotować przez około 10 minut. 
  5. Następnie do soku dodać cukier i gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Jeśli na powierzchni powstanie piana, należy ją zdjąć.
  6. Bardzo gorący sok przelać do wyparzonych butelek. Butelki zakręcić suchymi zakrętkami, obrócić do góry dnem, przykryć grubą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdzić, czy wszystkie butelki są zamknięte. Zakrętki powinny być lekko wklęsłe i po puknięciu w nie wydawać głuchy odgłos. Jeśli tak nie jest, należy sok ponownie zagotować i czynność powtórzyć lub sok zużyć.

    Zobacz również: konfitura z pigwowca.

14 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten sok, chętnie spróbowałabym jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym taki soczek spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przeczytałam ten przepis i zrobiłam taki sok.Rewelacja ...👍Super dodatek do herbatki.Trochę trzeba przy nim popracować parę dni ale warto...❤️Pychotka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego samego zdania :) Praca raczej krótka, ale rozciągnięta w czasie.

      Usuń
  4. Witam....
    Mam dwa bogato owocujące derenie. Pilnuję dojrzałości bo mam kochanych"Śpiewaków" baaardzo lubiących piękne czerwone koraliki derenia.DZIELĘ SIĘ!!!OCZYWIŚCIE NAJWYŻSZE GAŁĄZKI ICH!!!!
    Mam ...wątpliwości czy po tylu gotowaniach wody ,którą przelewamy owoce nie traci się cennych składników??? PRoszę o odpowiedż.POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Niestety, sok trzeba zagotować inaczej się zepsuje. W moim przepisie trzeba zagotować kilka razy, ale krótko. Właśnie zalewanie owoców derenia gorącym płynem i odstawianie, a nie gotowanie całych owoców wyciąga z nich cenne składniki. Na pewno część wartości się traci tak, jak podczas każdej obróbki cieplnej. Surowy dereń jest dość twardy i cierpki, nie da się jego jeść bez obróbki.

      Z przepisu wychodzi bardzo skondensowany i intensywny w smaku sok. Polecam :)

      Chętnie poznam inne sposoby przetwarzania owoców derenia. Szkoda, że nie mam takiego drzewa w ogródku.

      Usuń
    2. Niektóre odmiany derenia da się bezproblemowo jeść też na surowo i są przepyszne. Czereśnie mogą się schować.

      Usuń
    3. Dziękuję za informacje :) Do tej pory miałam styczność tylko z odmianą derenia, która do jedzenia na surowo raczej się nie nadawała.

      Usuń
  5. Robiłam w ubiegłym roku i był pyszny! Bardzo klarowny. W tym też roku też będzie bo dereń bardzo licznie owocuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pełni się zgadzam, że jest pyszny :) Sposób przygotowania wpływa na jego klarowność.

      Usuń
  6. Jestem w trakcie przetwarzania, jeszcze 32 godziny. Mam kilka odmian jedna świetna na surowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Chętnie bym spróbowała tej odmiany, którą można jeść na surowo.

      Usuń
  7. A co robimy z owocami po zrobieniu soku??

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry