Papryka z kaszą gryczaną i warzywami
Papryka z kaszą gryczaną i warzywami to smaczne i bardzo zdrowe danie, które powstało pod wpływem chwili i tego, co znalazłam w lodówce. Papryka pieczona z kaszą gryczaną i warzywami jest daniem wegetariańskim, gdyż nie zawiera mięsa. Papryka z kaszą to idealne danie na obiad, które polecam szczególnie dzieciom i osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
W lodówce zalegała od pewnego czasu papryka i wypadałoby coś w końcu z nią
zrobić, a że na mięsne danie przynajmniej ja nie miałam ochoty, więc
nafaszerowałam ją kaszą i warzywami. Kasza z warzywami zawiera seler naciowy, pomidory, cebulę i czosnek, a do połączenia farszu wykorzystałam
serek sałatkowy. Papryka z kaszą to połączenie bardzo trafione,
gdyż danie wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał.
Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako
smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować
i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat
znajdę w lodówce 😊
Przepis na paprykę z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki na paprykę pieczoną z kaszą gryczaną i warzywami:
- 3 duże papryki
- 1/2 selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- sól do smaku
- 270 g serka sałatkowego w kawałku (opakowanie)
- 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Jak zrobić paprykę z kaszą gryczaną i warzywami?
- Pomidory i selera umyć i pokroić na małą kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić.
- Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
- Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę.
- Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć.
- Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu.
- Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki.
-
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut.
Super papryczka. Takie zdrowe obiady są najlepsze. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda zdrowy i szybki do przygotowania obiad 😊
Usuńlekko, zdrowo i kolorowo! tak lubię:) wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie 😊 Również lubię takie dania.
Usuń