Seromakowiec bez spodu

/ 66

Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec bez spodu uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością przygotowuję ten sernik z makiem na deser. Najlepsze ciasto z sera i maku, jakie dotąd jadłam.

Ciasto z sera i maku
Do przepisu na seromakowiec bez spodu użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak, należy go najpierw sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne jest, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji.

Seromakowiec bez spodu bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.
Makowiec z serem
Liczba porcji: 30
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 204 kcal
Kategoria: ciasto, deser 
Dieta: ogólna
Forma: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm

Przepis na seromakowiec bez spodu

Składniki na seromakowiec:

Masa makowa:

  • 400 g suchego mielonego maku
  • 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Lukier do ciasta:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
    Ciasto z sera i maku duża forma
    Seromakowiec bez spodu - duża forma
Opis krok po kroku:

Jak zrobić seromakowiec bez spodu?

Masa makowa:

  1. Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, aromat, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
  2. Następnie dodać skórkę pomarańczową, aromat i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.
  5. Wystudzony seromakowiec posypać skórką i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

Lukier:

  1. Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.

    Zobacz również: sernik z rodzynkami.

Komentarze

  1. Wspaniałe ciasto :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę bardzo, śmiało i zapraszam po więcej ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miło mi, również bardzo lubię serniki :)

      Usuń
    2. Najsmaczniejszy sernik to Zośki pychota

      Usuń
  3. Oh, jak ja lubię takie ciacha:-) Wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pęknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maku nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego dokładnie twarogu użyłaś do tego sernika???

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mam ser w kostce czy mam go zmielic wczesniej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak ser w kostce należy zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek.

      Usuń
    2. Dzień dobry moja gotowa masa makowa ma 850 gr czy mam dodać połowę ?

      Usuń
    3. Witam,
      Myślę, że trzeba dodać całą. Suchy mak po namoczeniu w mleku i dodaniu bakalii, wagowo ma pewnie coś koło tej wagi masy z puszki. Jeśli masa z puszki jest bardzo słodka, to cukru dodać mniej lub wcale.

      Usuń
  10. Jakie wymiary powinna mieć blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki. Można je również upiec w dwóch mniejszych.

      Usuń
  11. Witam w przepisie na mak jest żeby go zalać mlekiem, potem go odcedzić czy ten mak wpije to mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, mak powinien wchłonąć ciepłe mleko.

      Usuń
  12. A proszek do pieczenia dla pulchności nie potrzebny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sernika proszku nie trzeba. Sernika zbyt długo nie miksować, aby nie był mocno napowietrznony, bo po upieczeniu dużo opadnie. Ten sernik ma być ciężki i wilgotny.

      Usuń
  13. Twaróg sernikowy President w wiaderku będzie się nadawał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie zmieniła się jego jakość to może być. Po otwarciu proszę spróbować, czy smakuje jak ser i czy nie jest rzadki.

      Usuń
  14. dobry wieczór,
    mam pytanie czy jeśli chcę upiec ten smakowity seromakowiec w keksówce z połowy porcji, to powinnam skrócić czas pieczenia? Forma o rozmiarze 10x30. Mogę wyłożyć dno ciastkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w mniejszej formie i z 1/2 składników to wystarczy 45-50 minut pieczenia. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, jeśli nie ma na nim przyklejonego ciasta, to jest upieczone. Może być na herbatnikach.

      Usuń
  15. rewelacyjny kto nie robił niech zrobi -REWELKA pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ser trzeba przemielić przez maszynkę?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy piecze sie posrodku,czy na samym dole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec na środkiowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

      Usuń
    2. Dziekuje za szybka odpowiedz.Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuję i również pozdrawiam :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować.

      Usuń
  18. Wczoraj upiekłam, skusiłam się jednak na jedyny, gęsty, dobry ser z wiaderka, Wieluń. Ciasto wyszło rewelacyjnie, domownicy próbują a ja się zastanawiam, czy wystarczy na święta. Zdrowych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt życzę :) U mnie ten sernik równieź wszystkim smakuje.

      Usuń
  19. Witam. Chciałabym zrobić w tym roku na święta ten seromakowiec. Ale mam chciała bym upić w mniejszych blaszkach. Na zdj prezentuje się super pewnie w keksowce. W keksowkach jakich dużych żeby rozlać na 2. Proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Zazwyczaj robię w jednej dużej formie o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm lub w 2 o wymiarach 28 cm x 12 cm x 7 cm. Foremki mogą być o zbliżonych wymiarach. Ważne jest układanie łyżką na przemian masy serowej z makową i dobra jakość sera twarogowego.

      Usuń
  20. Witam, muszę spróbować, wygląda pysznie��Jaki spod byłby odpowiedni, jak wysokie urośnie ciasto? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Seromakowiec jest bez spodu, ale można zrobić na herbatnikach lub podobne ciasto z tego przepisu: Ciasto makowo-serowe
      Ciasto wysokie nie rośnie, formę o wysokości 7 cm napełniać do 3/4 jej wysokości. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Witam a czy można zrobić z gotowej masy makowej i sera z wiaderka czy trochę przesadzam i idę za bardzo na łatwiznę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Z gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek. Gotowa masa jest dość słodka i na pewno z cukru można zrezygnować, albo dodać go mniej.
      Jeśli ser z wiaderka to dobrej jakości, gęsty i bez dziwnych dodatków.

      Usuń
  22. Witam a masy makowej gotowej ile trzeba trzeba było by dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      850 g puszka masy makowej powinna wystarczyć.

      Usuń
  23. Jeżeli sama będę mielić mak to czy ilość mleka nie powinna być mniejsza? pozdrawiam Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak niemielony zazwyczaj zalewam mlekiem lub wodą i gotuję na wolnym ogniu do czasu, aż płyn prawie całkowicie wchłonie/odparuje. Po wystudzeniu mielę i już w mleku nie moczę, gdyż jest on wystarczająco wilgotny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Witam, upieklam- studzi się w piekarniku 😊 podczas pieczenia bardzo urósł, a teraz cały środek wpadl, jakby ktoś go nadepnął... Wszystko zrobilam zgodnie z przepisem, nawet pieklam trochę dłużej. Czy to normalne że upadł czy jednak popelniłam jakiś błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, raczej Pani nie popełniła błędu, gdyż ciasto po upieczeniu nieco opada. Po schłodzeniu ciasto jest wilgotne, raczej ciężkie i zwarte. Wszystko zależy od jakości użytego sera. Najlepszy jest ser twarogowy tłusty lub półtłusty z kostki, który sami musimy zmielić. Jeśli z wiaderka to musi być gęsty i smakować serem. Bez dodatków, typu zagęszczacze lub poprawiacze smaku.
      Sama już wielokrotnie się przekonałam, że ser zwłaszcza do pieczenia musi być dobrej jakości i zawsze szukam sprawdzonego.
      Samo opadnięcie ciasta nie powinno mieć wpływu na jego smak.

      Usuń
  25. Dzień dobry, chciałabym upiec dzis te piękne ciasto makowo -serowe. Mam pytanie czy moge dodać 500gr sera z wiaderka i 500gr sera w kostce twarogu? Czy raczej zrobić z jednego rodzaju? Co Pani o tym myśl i? Pozdrawiam, Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Twaróg z kostki powinien być najpierw zmielony i wtedy można połączyć go z tym z wiaderka. Proszę tylko sprawdzić, czy ten w wiaderku nie ma dziwnych dodatków.
      Pozdrawiam

      Usuń
  26. Ja mam ser w wiaderka i mak w puszce i niewiem kompletnie jak się za to zabrac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać wcześniejsze komentarze, gdyż są tam wyjaśnienia, jeśli chodzi o ser z wiaderka i mak w puszce. Mam nadzieję, że to pomoże :)

      Usuń
  27. Dzień dobry 🙂 Chciałam dopytać jaki czas przed podaniem należy upiec ciasto żeby było najlepsze? Ile czasu musi "odstać" by dobrze się kroiło itp? Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry 🙂 Ciasto po wystudzeniu powinno spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin, jeśli oczywiście lodówka dobrze chłodzi, a ciasto jest robione z prawdziwego sera twarogowego. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  28. Zrobiłam to ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Miałam otwartą puszkę z mielonym makiem i wiaderko sera na sernik z lidla, zrobiłam może nie do końca zgodnie ze sztuką ale z przepisem i wyszło fantastyczne! Bardzo dziękuję za ten przepis i polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie się piecze z twarogu z wiaderka, zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  31. Upiekłam,idealny .Szybko się robi,pięknie wygląda i bardzo smakuje.Dziękuję za przepis. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *