Miętowe orzeźwienie z imbirem

/ 0

W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż napój przygotowany na bazie mięty. Na bazie mięty bardzo szybko przygotowałam orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty.

Herbata miętowa z imbirem
Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym a słodkim, odświeża kubki smakowe. Jeśli nie posiadamy świeżej mięty, może być herbata miętowa w torebkach.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 5 torebek mięty 
  • 1 cytryna
  • cukier trzcinowy lub miód

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić.
  2. Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut.
  3. Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć torebki, płyn przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.
  5. Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
  6. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji szklanki.
  7. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i dodać do chłodzącego się napoju.
  8. Na talerz wysypać niewielką ilość cukru trzcinowego, szklankę (zimną) z cienkim brzegiem delikatnie zwilżyć małym kawałeczkiem cytryny i postawić na chwilę w cukier lekko dociskając, aby powstał ozdobny rant na brzegu.
  9. Do szklanki wrzucić 3 - 4 kostki lodu wcześniej przygotowane i napełnić je schłodzonym płynem, brzeg udekorować plasterkiem cytryny.

    Zobacz również: koktajl na bazie mięty.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *