W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż napój przygotowany na bazie mięty. Na bazie mięty bardzo szybko przygotowałam orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty.
Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym a słodkim, odświeża kubki smakowe. Jeśli nie posiadamy świeżej mięty, może być herbata miętowa w torebkach.
Składniki:
- 1 litr wody
- 3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru
- 5 torebek mięty
- 1 cytryna
- cukier trzcinowy lub miód
Przygotowanie:
- Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić.
- Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut.
- Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.
- Po tym czasie wyjąć torebki, płyn przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.
- Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
- Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji szklanki.
- Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i dodać do chłodzącego się napoju.
- Na talerz wysypać niewielką ilość cukru trzcinowego, szklankę (zimną) z cienkim brzegiem delikatnie zwilżyć małym kawałeczkiem cytryny i postawić na chwilę w cukier lekko dociskając, aby powstał ozdobny rant na brzegu.
- Do szklanki wrzucić 3 - 4 kostki lodu wcześniej przygotowane i napełnić je schłodzonym płynem, brzeg udekorować plasterkiem cytryny.
Zobacz również: koktajl na bazie mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑