Miętowe kakao mrożone

/ 0

Na letnie upalne wieczory polecam miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Połączenie kakao i mięty jest spotykane w wyrobach czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada.

Mrożone kakao na lato
Wykonanie takiego napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe.

Składniki:

(jedna porcja)
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 torebka mięty 
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (kto lubi bardzo słodkie to więcej)
  • 2 - 3 kostki lodu
  • ewentualnie listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:



  1. 150 ml mleka schłodzić.
  2. Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić.
  3. Do wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu.
  4. 50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty.

    Zobacz również: miętowe orzeźwienie z imbirem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *