Deser - truskawkowa palisada
Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym.
Składniki:
- 300 g dojrzałych truskawek
- 100 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g czekolady + 1 łyżka mleka
- rurki puste w środku
Przygotowanie deseru z truskawek:
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła.
- Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła).
- Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej).
- Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną.
- Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz.
- Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie rurką nie będzie możliwe.
Zobacz również: miodowe chia z truskawkami.
takie proste , a takie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie ale też trochę kalorycznie :D
OdpowiedzUsuń