Sernik z musem z brzoskwiń

/ 0

Sernik na zimno z musem z brzoskwiń i galaretkami to idealne ciasto na upalne dni. Przepis na sernik bez pieczenia o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku.

Sernik na zimno z galaretką
Sernik bez pieczenia miał być z musem z truskawek, lecz truskawki zostały zjedzone, zanim przybrałam się do zrobienia sernika i dlatego zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. 
Ciasto sernik na zimno z brzoskwiniami

Przepis na sernik bez pieczenia z musem z brzoskwiń.

Składniki na sernik z musem z brzoskwiń:

       Masa serowa:
  •  1 kg sera białego twarogowego mielonego
  • 200 ml śmietany 30% (schłodzonej; w celu obniżenia kaloryczności, śmietany nie dodawać)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
  • 2 galaretki owoce leśne lub inne ulubione
Mus brzoskwiniowy:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
Spód pod ser:
  • 100 g dowolnych herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 -2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • foremka 28 cm
  • papier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.

Jak zrobić sernik z musem z brzoskwiń?

  1. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić oddzielnie każdą w 250 ml zagotowanej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Galaretki agrestowe lub cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej wody, wystudzić.
  3. Herbatniki drobno rozkruszyć używając blendera lub wałka, dodać roztopione masło i 1 - 2 łyżki cukru pudru, jeśli herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem.
  4. Brzoskwinie dokładnie rozdrobnić blenderem, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki cukru pudru i wlać syrop z puszki, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, wymieszać do rozpuszczenia się galaretek, wystudzić.
  5. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
  6. Ser zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, dodać ubitą śmietanę i lekko gęstniejące galaretki agrestowe. Wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej herbatnikami.
  7. Zastygnięte galaretki z owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ser, dociskając, aby się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  8. Na zastygnięty ser wylać wystudzony mus brzoskwiniowy i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
  9. Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny zwiększyć ilość dodanego cukru, gdyż podane proporcje dają umiarkowaną słodycz. Dodana śmietana sprawia, że sernik jest przyjemnie kremowy.

    Zobacz również: sernik na zimno z brzoskwiniami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *