Lodowiec z truskawkami

/ 5

Ciasto na zimno z truskawkami to idealny deser na lato. Dojrzałe truskawki zamknięte w lodowcu ze śmietany i galaretki, w upalne dni smakują wybornie. Pyszne ciasto bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.

Ciasto na zimno z truskawkami i śmietaną

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 2 banany
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzona)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy)
    dodatkowo:
  • forma o średnicy 26 cm
  • folia spożywcza do wyłożenia formy

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć biszkoptów bez glutenu.

Przygotowanie ciasta na zimno z truskawkami:

  1. Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.
  2. Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty.
  3. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
  4. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość cukru dostosować do słodkości truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.
  5. Do śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru, ubić na sztywno uważając, aby nie przebić, gdyż wytrącą się grudki masła. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół truskawek.
  6. Drugą część zmiksowanych truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).
  7. Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.

    Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.

Komentarze

  1. Oj tak, na upalne dni sprawdzi się idealnie ^^
    Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie te paseczki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis.Polecam, na upały jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło mi, że przepis się podoba, dziękuję za polecenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady