Chłodnik

/ 0

Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka.

Zdrowa zupa z nowalijek na lato

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 - 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie chłodnika:

  1. Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
  2. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki.
  3. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić.
  4. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.
  5. Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody.

    Zobacz również inne zupy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *