Chłodnik
Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka.
- pęczek rzodkiewek
- 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 1/2 pęczka koperku
- 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 - 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie chłodnika:
- Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
- Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki.
- Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić.
- Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.
- Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody.
Zobacz również inne zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑