Zupa gołąbkowa

/ 0

Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni.

Zupa z kapusty i mięsa z ryżem
Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie to zależy tylko od nas. Jeśli nie lubimy pomidorów, można zrobić wersję podstawową z samym mięsem, ryżem i kapustą. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa również można nieco zmienić, ale nie przesadzać z ilością ryżu, gdyż zupa będzie zbyt gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje.

Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia jej nadmiaru do słoika lub zamrożenia. Danie można przygotować również w szybkowarze.
Kapuśniak z mięsem i ryżem
Liczba porcji: około 3 - 4 litry zupy 
Czas przygotowania: 35 minut + gotowanie

Przepis na zupę gołąbkową:

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 średniej wielkości kapusta
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 - 3 cebule
  • 3 - 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka ostu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżeczki soli
  • garnek co najmniej 5 litrów
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić zupę gołąbkową?

  1. Marchewki, cebule, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.
  2. Na dno garnka wlać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  3. Następnie dodać marchew i po około 7 minutach wrzucić rozdrobnione mięso oraz pieprz, paprykę, sól, cukier, majeranek. Podsmażać około 10 minut, aż mięso zmieni kolor i delikatnie się przyrumieni.
  4. Mięso zalać 2 litrami wrzątku, dodać suchy ryż, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotować na średniej mocy palnika około 10 minut.
  5. Następnie dorzucić pokrojoną wcześniej kapustę i dusić do czasu, aż będzie miękka. Starszą kapustę można wcześniej podsmażyć, młodą niekoniecznie.
  6. W międzyczasie do kapusty dodać, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
  7. Na koniec zupę gołąbkową doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą.
  8. Gęstość zupy dostosować do swoich upodobań. Zupa za sprawą dodanego ryżu na drugi dzień jest zdecydowanie gęstsza, dlatego warto wziąć to pod uwagę i pod koniec gotowania sprawdzić jej konsystencję. Ryż do zupy można ugotować oddzielnie i dodawać dopiero pod koniec gotowania.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady