Zupa gołąbkowa

/ 0

Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni.

Zupa z kapusty i mięsa z ryżem
Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie to zależy tylko od nas. Jeśli nie lubimy pomidorów, można zrobić wersję podstawową z samym mięsem, ryżem i kapustą. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa również można nieco zmienić, ale nie przesadzać z ilością ryżu, gdyż zupa będzie zbyt gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje.

Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia jej nadmiaru do słoika lub zamrożenia. Danie można przygotować również w szybkowarze.
Kapuśniak z mięsem i ryżem
Liczba porcji: około 3 - 4 litry zupy 
Czas przygotowania: 35 minut + gotowanie

Przepis na zupę gołąbkową:

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 średniej wielkości kapusta
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 - 3 cebule
  • 3 - 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka ostu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżeczki soli
  • garnek co najmniej 5 litrów
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić zupę gołąbkową?

  1. Marchewki, cebule, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.
  2. Na dno garnka wlać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  3. Następnie dodać marchew i po około 7 minutach wrzucić rozdrobnione mięso oraz pieprz, paprykę, sól, cukier, majeranek. Podsmażać około 10 minut, aż mięso zmieni kolor i delikatnie się przyrumieni.
  4. Mięso zalać 2 litrami wrzątku, dodać suchy ryż, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotować na średniej mocy palnika około 10 minut.
  5. Następnie dorzucić pokrojoną wcześniej kapustę i dusić do czasu, aż będzie miękka. Starszą kapustę można wcześniej podsmażyć, młodą niekoniecznie.
  6. W międzyczasie do kapusty dodać, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
  7. Na koniec zupę gołąbkową doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą.
  8. Gęstość zupy dostosować do swoich upodobań. Zupa za sprawą dodanego ryżu na drugi dzień jest zdecydowanie gęstsza, dlatego warto wziąć to pod uwagę i pod koniec gotowania sprawdzić jej konsystencję. Ryż do zupy można ugotować oddzielnie i dodawać dopiero pod koniec gotowania.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *