Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem

/ 0

Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem to idealne danie na obiad. Kotlety mielone drobiowe świetnie sprawdzą się na lekki i pożywny posiłek na lato i nie tylko. Suszone pomidory i mięso mielone z indyka bardzo do siebie pasują, a w połączeniu z serem i czosnkiem powstałe danie zjada się z wielką przyjemnością.

Kotlety mielone z serem
Delikatne i aromatyczne kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem najczęściej robię latem, gdyż dobrze sycą, ale nie jest się po nich ociężałym. Kotlety drobiowe z indyka można podać na ciepło w porze obiadowej, zabrać z ulubioną sałatką na lunch do pracy lub przekroić i położyć na kanapkę.

Na kotlety mielone z indyka najlepsze jest mięso z udźca, gdyż jest bardziej soczyste i ma więcej kleju. W tym przypadku dodatek sera żółtego sprawia, że nawet kotlety zrobione z piersi indyka będą wystarczająco wilgotne i pełne smaku.

Przygotowując mielone z indyka nie dodawać zbyt dużo bułki tartej ani mąki, gdyż kotlety mogą stać się twarde i mało soczyste.
Mielone z indyka z pomidorami i serem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Przepis na kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem:

  • 1,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 250 g sera żółtego (u mnie chedar)
  • 6 - 8 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem?

  1. Do mielonego indyka dodać drobno pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i przyprawy. Dodać również bułkę tartą i wszystko starannie wymieszać. Ilość soli i pieprzu dostosować do swoich upodobań.
  2. Następnie połączyć ze startym na dużych oczkach tarki żółtym serem i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej mieszać dłonią, wtedy mięso lepiej się wyrabia i można sprawdzić, czy dobrze będą się formować kotlety. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna, należy dodać nieco więcej bułki tartej lub odrobinę mąki.
  3. Z mięsa robić kotlety wielkości dłoni, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w mące pełnoziarnistej.
  4. Kotlety smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, najpierw bez przykrycia. Po obróceniu kotletów na drugą stronę patelnię na chwilę przykryć, wtedy kotlety będą bardziej soczyste i równomiernie usmażone. Kotletów zbyt długo nie smażyć, aby z sera się nie wytopił tłuszcz, gdyż kotlety mogą być twarde i dość mocno się zmniejszą.
  5. Podawać według upodobań z ulubioną surówką, sosem, ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.

    Zobacz również: kotlety z indyka i kaszy jaglanej.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady