Kurczak ze szparagami i kasza bulgur

/ 2

Kurczak ze szparagami i kasza bulgur na lekki i zdrowy obiad. Smaczne i lekkostrawne danie, które zrobisz w 30 minut. Przepis na szybki obiad z piersi kurczaka i zielonych szparagów w aromatycznym sosie curry.

Kasza z kurczakiem i szparagami
Łatwe do przygotowania danie na zdrowy obiad z piersi kurczak, zielonych szparagów w kremowym i bardzo aromatycznym sosie curry. U mnie w sezonie na szparagi musi być ten pyszny kurczak ze szparagami i do tego obowiązkowo kasza bulgur. Pierś kurczaka w sosie curry jest bardzo soczysta i nawet po wystudzeniu smakuje rewelacyjnie.

Zielone szparagi są dość delikatne i łatwo je zbyt mocno rozgotować, dlatego nie wydłużać czasu podanego w przepisie na ich gotowanie. Tak samo jest z przygotowaniem piersi z kurczaka, wystarczy krótko je obsmażyć, a później już kurczak dojdzie w gorącym sosie i będzie soczysty. Lekkostrawne danie, które na pewno przypadnie do gustu i posmakuje nawet osobom będącym na diecie. 
Szparagi z kurczakiem i kaszą
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Przepis na kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (600 - 700 g)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 - 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz i sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • 3 - 4 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur?

  1. Kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek i oddzielić od siebie piersi, przy okazji wyrównując ich kształt.
  2. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na dwie części i delikatnie roztłuc. Mięso oprószyć z każdej strony solą, pieprzem, papryką i curry. Następnie delikatnie obtoczyć w mące.
  3. Kurczaka obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, po czym zdjąć go z patelni.
  4. Z dolnej części szparagów odłamać zdrewniałą 1/3 łodygi i wyrzucić. Odkroić delikatne główki szparagów, a pozostałą ich część pociąć na mniejsze kawałeczki.
  5. Na patelnię po smażeniu kurczaka wlać 250 - 300 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli i po zagotowaniu się płynu wrzucić pokrojone szparagi. Najpierw na około 2 minuty łodygi, a później delikatniejsze główki szparagów i dusić pod przykryciem około 1 minuty.
  6. Do szparagów na patelnię wlać śmietanę, dodać 2 łyżeczki curry i włożyć wyjęte wcześniej kawałki kurczaka. Dusić pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Pod koniec dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie curry.
  7. Po dodaniu śmietany patelni nie przykrywać, aby płyn nieco się zredukował i sos się zagęścił. Zbyt długo już nie gotować, gdyż szparagi stracą swój smak i będą bardzo miękkie.

Jak ugotować kaszę bulgur?

  1. Kaszę bulgur opłukać w zimnej wodzie i wrzucić do rondla z zagotowaną i lekko osoloną szklanką wody. Gotować 7 minut pod przykryciem, po czym przykryć i odstawić z palnika, aby kasza wchłonęła cały płyn i napęczniała.

    Zobacz również:
    kurczak imbirowy z miodem

Komentarze

  1. Pyszne i pożywne połączenie - obiad idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś nie przepadam za smakiem szparagów, gdyby nie one to obiad idealny dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady