Kurczak ze szparagami i kasza bulgur
Kurczak ze szparagami i kasza bulgur na lekki i zdrowy obiad. Kurczak w sosie z kaszą to smaczne i pożywne danie, które zrobisz w 30 minut. Szybki obiad z piersi kurczaka i zielonych szparagów w aromatycznym sosie curry. Przepis na kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur idealnie sprawdza się latem.
Kurczak ze szparagami i kaszą bulgur to łatwe do przygotowania danie na zdrowy obiad. Soczysta pierś kurczak z zielonymi szparagami w kremowym i bardzo aromatycznym sosie curry. U mnie w
sezonie na szparagi musi być ten pyszny kurczak ze szparagami, a do tego
obowiązkowo kasza bulgur. Kurczak w sosie curry jest
bardzo soczysty i nawet po wystudzeniu smakuje rewelacyjnie.
Zielone szparagi są dość delikatne i łatwo je zbyt mocno rozgotować,
dlatego nie wydłużać czasu podanego w przepisie na ich gotowanie. Tak samo
jest z przygotowaniem piersi z kurczaka, wystarczy krótko je obsmażyć, a
później już kurczak dojdzie w gorącym sosie i będzie soczysty.
Lekkostrawne danie, które na pewno przypadnie do gustu i posmakuje
nawet osobom będącym na diecie.
Przepis na kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur
Składniki na kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (600 - 700 g)
- 500 g zielonych szparagów
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 100 ml śmietany 30%
- 3 - 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz i sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 - 3 gałązki koperku
- 3 - 4 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kurczaka ze szparagami i kaszą bulgur?
- Kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek i oddzielić od siebie piersi, przy okazji wyrównując ich kształt.
- Każdą z piersi przekroić wzdłuż na dwie części i delikatnie roztłuc. Mięso oprószyć z każdej strony solą, pieprzem, papryką i curry. Następnie delikatnie obtoczyć w mące.
- Kurczaka obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, po czym zdjąć go z patelni.
- Z dolnej części szparagów odłamać zdrewniałą 1/3 łodygi i wyrzucić. Odkroić delikatne główki szparagów, a pozostałą ich część pociąć na mniejsze kawałeczki.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wlać 250 - 300 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli i po zagotowaniu się płynu wrzucić pokrojone szparagi. Najpierw na około 2 minuty łodygi, a później delikatniejsze główki szparagów i dusić pod przykryciem około 1 minuty.
- Do szparagów na patelnię wlać śmietanę, dodać 2 łyżeczki curry i włożyć wyjęte wcześniej kawałki kurczaka. Dusić pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Pod koniec dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie curry.
-
Po dodaniu śmietany patelni nie przykrywać, aby płyn nieco się zredukował
i sos się zagęścił. Zbyt długo już nie gotować, gdyż szparagi stracą swój
smak i będą bardzo miękkie.
Jak ugotować kaszę bulgur?
-
Kaszę bulgur opłukać w zimnej wodzie i wrzucić do rondla z zagotowaną i
lekko osoloną szklanką wody. Gotować 7 minut pod przykryciem, po czym
przykryć i odstawić z palnika, aby kasza wchłonęła cały płyn i
napęczniała.
Pyszne i pożywne połączenie - obiad idealny <3
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie przepadam za smakiem szparagów, gdyby nie one to obiad idealny dla mnie. :)
OdpowiedzUsuń