Wszystko, co musisz wiedzieć o oliwkach!

/ 1

Oliwki zielone i czarne

Oliwki na całym świecie kojarzone są z wykwintnymi daniami. Można dodać je naprawdę do wielu dań i zastosować pod różnymi postaciami. Często stosowane są także jako dodatek do drinków takich jak Martini czy Aperol Spritz. Dodają one niespodziewanego elementu, ale jednocześnie idealnie komponują się z alkoholem. Z oliwek powstaje także cenna oliwa, która jest pożądana w każdej kuchni. To właśnie różnorodność ich zastosowań sprawia, że są tak bardzo cenione w kuchni. Interesujące znaczenie oliwki można zobaczyć także w kulturze, gdzie symbolizuje pokój, zwycięstwo, honor. Często spotykana w sztuce śródziemnomorskiej. W starożytnych czasach używano również gałązek oliwnych, które oznaczały pokój i nadzieje. W starożytnej Grecji wręczana była podczas igrzysk olimpijskich jako symbol zwycięstwa.

Pochodzenie oliwek, czyli skąd się biorą?

Oliwki to drzewa z rodziny oliwkowatych. Do tego rodzaju zalicza się ok. 33 do 35 gatunków drzew i krzewów. Roślina ta rośnie w strefie międzyzwrotnikowej, w ciepłym i umiarkowanym klimacie. Jest to rejon południowej Europy, południowej Azji, Afryki, a także Australii. Najpopularniejszą odmianą jest jednak oliwka europejska, z której powstaje oliwa. Chociaż nazwa sugeruje, że występować będzie w Europie to jej krzewy można spotkać poza granicami tego kontynentu. Rośnie ona również w prawie całej Afryce i Azji zachodniej. Co ciekawe rośnie też w USA, Australii czy Nowej Zelandii gdzie zadomowiła się jako tzw. gatunek introdukowany. Jest to gatunek, który wprowadzono poza jego rodzime występowanie jako nowy element danego rejonu.

Drzewo oliwne samo w sobie jest już dość starym gatunkiem. Według niektórych źródeł jest już uprawiana od ok. 5000 do 6000 lat. Najstarsze dowody na istnienie oliwek w tak odległych czasach znaleziono na wyspie Kreta, Syrii i Palestynie. Pestki oliwek znaleziono także w jaskiniach nad Morzem Martwym. Szacuje się, że pochodzą z 3700-3500 lat p.n.e. Jeśli chodzi o Polskę, to nie ma tutaj wystarczających warunków klimatycznych do uprawy oliwek. Jednak popularne jest uprawianie drzewa oliwnego jako rośliny pokojowej, szczególnie w formie bonsai. To roślina charakteryzująca się wysoką odpornością na szkodniki. Jedynym zaniedbanie może być spowodowane nieodpowiednią pielęgnacją drzewa.

Jakie są rodzaje oliwek?

Oliwki różnią się pomiędzy sobą wielkością, kolorem, a nawet smakiem. Często zdarza się, że nie smakuje nam konkretny rodzaj oliwek, ale inne zjadamy z wielkim smakiem. Najczęstszy podział to ten ze względu na kolor, czyli czarne i zielone, jednak to uzależnione jest od momentu dojrzewania oliwki. Te jasnozielone oliwki zbierane są najwcześniej, zanim w pełni dojrzeją. Najpopularniejszymi miejscami w Europie jest Hiszpania, Grecja, Portugalia i Włochy.

Najpopularniejszymi odmianami oliwek hiszpańskich są Arbequina rosnące w  Katalonii, Hojiblanca czy Picudo. Arbeuquina to najważniejsza odmiana oliwek uprawiana w regionie Katalonii. Charakteryzuje się przepysznym smakiem i wysoką zawartością oliwy. Kolejny rodzaj, czyli Hojiblanca to odmiana, której oliwki są duże i okrągłe ważące nawet 4,8 g. Z tych owoców pozyskuje się nawet do 19% wysokiej jakości oliwy. Oliwki Picudo to natomiast owoce wydłużonym, szpiczastym kształcie. Z tych owoców można uzyskać również nawet 20% cennej oliwy.

Oliwki z Włoch to odmiany takie jak Conino, Moraiolo czy Taggiasca. To oliwki przeznaczone głównie do tłoczenia. Oliwki Conino charakteryzują się średnią zawartością oliwy i uprawiane są z Lacjum, regionie, w którym znajduje się Rzym, czyli stolica Włoch. Owoce gatunku Moraiolo są uprawiane ze względu na wysoką odporność drzew na niekorzystne warunki. Posiadają one ciekawy smak oraz wysoką zawartość korzystnych dla człowieka polifenoli, związków organicznych, które działają antyoksydacyjnie na organizm. Oliwki Taggiasca natomiast uprawiane są w Ligurii, regionie leżącym w północno-zachodniej części Włoch. Z ich owoców można uzyskać wysoką zawartość oliwy. 

Dlaczego warto zastosować oliwki w swojej diecie?

Oliwki bogate są w prozdrowotne kwasy tłuszczowe. Dzięki temu często chwalone są przez osoby, które próbują zrzucić wagę. W oliwkach znajdują się kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają właśnie w procesie utraty wagi, ponieważ kwasy te zwiększają poczucie sytości człowieka. W oliwkach znajdziemy także całą masę witamin takich jak witamina A i E, które są ogromnie ważne w kontekście zdrowych włosów, paznokci i cery! Oliwki nazywane są także naturalnym probiotykiem. Ponieważ świeże owoce nie są zbyt smaczne, to najczęściej poddawane są procesowi fermentacji, gdzie powstają zdrowe kultury bakterii. Mają one działania probiotyczne. Warto więc włączyć oliwki do swojej diety i cieszyć się ich ogromnymi walorami zdrowotnymi jak i smakowymi!

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady