Muffiny z serem to bardzo smaczny deser. Dodany ser sprawił, że babeczki są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne jest to, że robi się je bardzo szybko i wszystkim smakują.
Składniki:
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
Sypkie:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Płynne
- 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka + 1 białko
Masa serowa:
- 250 g sera białego twarogowego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu
Przygotowanie:
- W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki).
- Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko).
- Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera i znów łyżeczkę ciasta, do 3/4 wysokości foremek.
- Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem.
- Z podanych składników wyszło 24 muffiny.
Zobacz również: muffiny bakaliowe z czekoladą.
Muffinki wyglądają genialnie, z chęcią wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, mało przy nich pracy, a dużo przyjemności po upieczeniu :)
Usuń