Placuszki serniczki

/ 2

Smażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki są bardzo popularne na Podlasiu.

Placki z białego sera
Placuszki serniczki to smak mego dzieciństwa i przygotowuję je zawsze z wielką przyjemnością. Do przygotowania serniczków, należy użyć prawdziwego tłustego lub półtłustego sera twarogowego (może być w kostce), który wystarczy tylko rozgnieść widelcem. Serki w wiaderkach zazwyczaj są zbyt mocno rozdrobnione i nie otrzymamy z nich dobrych serniczków.

U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące.
Placki serowe

Składniki:

  • 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego 
  • 150 - 200 g mąki pszennej
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • konfitura (u mnie malinowa) lub śmietana z cukrem do podania

Jak zrobić placuszki serniczki?

  1. Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, 2 łyżki jogurtu, cukier, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać, pod koniec dodać 150 g mąki.
  2. Białka ubić na pianę i wmieszać do masy serowej. Masa powinna mieć konsystencję, która nie spływa z łyżki, jeśli jest zbyt rzadka, to należy dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęsta, to jogurtu.
  3. Serniczki nakładać przy pomocy 2 łyżek na umiarkowanie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego.
  4. Placuszki smażyć z obu stron do przyrumienienia, po położeniu na rozgrzaną patelnię pozwolić serniczkom, aby się zapiekły, inaczej trudno będzie je obrócić na drugą stronę.
  5. Placuszki podawać z ulubioną konfiturą, ewentualnie z wymieszaną z cukrem śmietaną.
  6. Serniczki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady