Bliny gryczane

/ 7

Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste.

Placuszki gryczane z kawiorem i śmietaną
Bliny gryczane są łatwe do przygotowania i pozwalają szybko zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane z odrobiną śmietany i kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi.

Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. Przekąska z dodatkiem śmietany i kawioru smakowała wybornie, niby zwykłe placuszki, a z takimi dodatkami tworzą pyszne danie.
Bliny gryczane ze śmietaną i kawiorem

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania

Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane?

  1. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił swoją objętość.
  2. W misce wymieszać obie mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i sól i ponownie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
  3. Ciasto przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika. 
  5. Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia.
  6. Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania.

    Zobacz również: placuszki serniczki.

Komentarze

  1. Mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Ciekawy pomysł na placuszki, jeszcze z kawiorem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, placuszki są bardzo smaczne i nie tylko z kawiorem :)

      Usuń
  2. Powiem krótko, na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnista??? Pozdrawiam i dziękuję za przepis☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dodać mniej, aby ciasto na bliny nie było zbyt gęste. Mąka pełnoziarnista jest bardziej chłonna.

      Usuń
  4. Ciekawa propozycja. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady