11.01.2018

Bliny gryczane

Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste.

Placuszki gryczane z kawiorem i śmietaną
Bliny gryczane są łatwe do przygotowania i pozwalają szybko zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane z odrobiną śmietany i kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi.

Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. Przekąska z dodatkiem śmietany i kawioru smakowała wybornie, niby zwykłe placuszki, a z takimi dodatkami tworzą pyszne danie.
Bliny gryczane ze śmietaną i kawiorem

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania

Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane?

  1. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił swoją objętość.
  2. W misce wymieszać obie mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i sól i ponownie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
  3. Ciasto przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika. 
  5. Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia.
  6. Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania.

    Zobacz również: placuszki serniczki.

7 komentarzy:

  1. Mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Ciekawy pomysł na placuszki, jeszcze z kawiorem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, placuszki są bardzo smaczne i nie tylko z kawiorem :)

      Usuń
  2. Powiem krótko, na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To okazjonalnie, dostałam w prezencie :)

      Usuń
  3. Czy zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnista??? Pozdrawiam i dziękuję za przepis☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dodać mniej, aby ciasto na bliny nie było zbyt gęste. Mąka pełnoziarnista jest bardziej chłonna.

      Usuń
  4. Ciekawa propozycja. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj