Serniczki bez pieczenia

/ 4

Serniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka na zimno z nadzieniem malinowym i nutą wanilii.

Babeczki z sera bez pieczenia
W serniczkach oprócz białego sera i mascarpone do dekoracji wykorzystałam termostabilne nadzienie cukiernicze marki Lauretta. Firma Kandy niedawno wprowadziła do sprzedaży rękaw cukierniczy Rengo z bardzo smacznym kremowym i owocowym nadzieniem. Rękaw jest bardzo wygodny i gotowy od razu do użycia, gdyż są do niego dostępne końcówki do dekorowania i nadziewania wyrobów cukierniczych. 

Wypróbowałam kremowe nadzienie waniliowe i malinowe, moim faworytem jest malinowe, gdyż zawiera aż 60% prawdziwych malin, które naprawdę się wyczuwa ze względu na ziarenka. Oba nadzienia mają delikatną kremową konsystencję i niezbyt słodki smak. Po udekorowaniu nadzienie nie rozpływa się i trzyma nadany kształt, nawet gdy serniczki dłużej były w temperaturze pokojowej.

Serniczki są łatwe do wykonania, tylko po dodaniu do masy serowej żelatyny, trzeba bardzo szybko napełniać nią foremki, gdyż masa szybko zastyga i między warstwami mogą powstać niewielkie puste przestrzenie, które oczywiście nie wpływają na smak, ale bardziej na wygląd. Do nadania kształtu serniczkom polecam wykorzystać silikonowe foremki do babeczek, z których babeczki łatwo się wyjmują. Serniczki są o umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru.
Babeczki z sera na zimno z nadzieniem

Składniki:

(na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
  • 500 g mielonego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 100 g czekolady z zawartością co najmniej 50% kakao
  • 5 łyżek mleka
  • nadzienie cukiernicze marki Lauretta (malinowe i waniliowe) do dekoracji

Jak przygotować serniczki bez pieczenia?

  1. Zmiksować serek mascarpone z cukrem i pod koniec dodać stopniowo biały ser i sok z cytryny (ilość cukru według uznania).
  2. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż powstanie jednolita lśniąca masa czekoladowa.
  3. Masę serową podzielić na 2 części i jedną zmiksować z wystudzoną płynną czekoladą.
  4. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu lekko podgrzać, aby się rozpuściła (nie gotować!).
  5. Do białej części masy serowej dodać 1/2 część wystudzonej płynnej żelatyny, dokładnie wymieszać i od razu napełniać nią do połowy foremki.
  6. Na rękaw cukierniczy z nadzieniem malinowym założyć końcówkę do nadziewania i wkłuwając w środek masy serowej wycisnąć niewielką ilość masy do każdego serniczka.
  7. Do masy czekoladowej dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie bardzo szybko wyłożyć do foremek na białą masę serową i lekko dociskając wyrównać.
  8. Serniczki wstawić na 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygły.
  9. Po zastygnięciu wyjąć z foremek i udekorować malinową i waniliową masą cukierniczą, zakładając końcówkę do dekorowania.

Zobacz również: muffiny z serem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady