Muffiny z serem

/ 2

Muffiny z serem to bardzo smaczny deser na każdą okazję. Dodany ser sprawił, że babeczki są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne jest to, że robi się je bardzo szybko, wszystkim smakują i odpowiednie są nawet dla dzieci.

Serowe babeczki
Muffiny z serem powstały z potrzeby chwili. W lodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, trafił więc do środka muffinek. To było bardzo dobre wykorzystanie sera, gdyż z jego dodatkiem powstały babeczki, które smakują wyśmienicie.

Dekoracja muffinek może być dowolna, u mnie akurat skórka kandyzowana z cytrusów, ale pasują również rodzynki, suszone śliwki lub czekolada. Babeczki z serem przygotowuje się bardzo szybko i zapewniam, że zrobi je każdy, nawet osoba z małym doświadczenie w wypiekaniu. Prosty przepis na muffiny z serem.
Wypieki z serem
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Przepis na muffiny z serem:

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

Składniki sypkie:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Składniki płynne:

  • 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 białko

Masa serowa:

  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić muffiny z serem:

  1. W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki).
  2. Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko).
  3. Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera i znów łyżeczkę ciasta, napełniać foremki do 3/4 ich wysokości.
  4. Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę.
  5. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać babeczki bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem.
  7. Z podanych składników wyszło 24 muffiny.

    Zobacz również: muffiny bakaliowe z czekoladą.

Komentarze

  1. Muffinki wyglądają genialnie, z chęcią wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, mało przy nich pracy, a dużo przyjemności po upieczeniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *