2018-01-19

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych, którym nadaje delikatnego orzechowego smaku.

Masło orzechowe w salaterce
Szybki do przygotowania deser jednoskładnikowy, gdyż w zasadzie wystarczy blenderem rozetrzeć lekko podprażone orzeszki ziemne i mamy pyszne masło orzechowe. U mnie masło jest z dodatkiem miodu naturalnego i soli himalajskiej, która fajnie podkreśla smak orzeszków.

Orzeszków zbyt mocno nie prażyć, bo trudno będzie je rozetrzeć na masło. Jeśli kupimy już mocno uprażone, to w trakcie rozdrabniania dodać nieco oliwy z oliwek, inaczej tarcie będzie tak duże, że przegrzejemy blender, a masło nie powstanie. Robienie masła orzechowego w zależności od jakości orzeszków, zajmuje około 30 minut. Podczas rozdrabniania, jeśli blender nie ma dużej mocy, róbmy częste przerwy.

Domowe masło wykorzystałam w kremie do piernika z masłem orzechowym, polecam takie połączenie, smakuje wspaniale.
Masło orzechowe w słoiku

Składniki:

  • 300 g lekko prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej)

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

  1. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera i rozdrobnić do uzyskania konsystencji masła (około 20 - 30 minut).
  2. Podczas rozdrabniania robić przerwy, aby nie przegrzać blendera. Z orzeszków po pewnym czasie zacznie wyciskać się olej i masa stanie się bardziej gładka, a konsystencja będzie nieco rzadsza niż zwykłe masło.
  3. Jeśli kupimy lub sami zbyt mocno uprażymy orzeszki i nie będą chciały się zmieniać w masło, należy dodać 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek. Orzeszki prażyć delikatnie i uważać, żeby nie przypalić, bo masło będzie gorzkie.
  4. Masło orzechowe przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: krem z suszonych daktyli.

4 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam takiego masła. Widzę, że to nic trudnego i nie ma to jak domowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to muszę zrobić i jeszcze miód super

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe coś co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj