Ciasteczka z daktylami i wiórkami

/ 5

Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru.  Pyszna i zdrowa przekąska.

Ciasteczka daktylowe z wiórkami kokosowymi
Ciasteczka z daktylami wychodzą umiarkowanie słodkie, można więc nie dodawać cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna w smaku, dodałam więc nieco cukru trzcinowego.

Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna zdrowa przekąska do kawy lub herbaty.

Przygotowując ciastka z suszonych daktyli ilość płynu, należy dopasować do stopnia chłonności mąki kokosowej i wiórków kokosowych, aby masa nie była ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.
Ciasteczka z suszonymi daktylami i mąką kokosową

Przepis na ciasteczka z daktylami i wiórkami:

(na około 25 sztuk)
  • 200 g suszonych daktyli
  • 150 g mąki kokosowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka kakao naturalnego
  • woda lub mleko do namoczenia daktyli

Jak przygotować ciasteczka z daktyli i wiórków kokosowych?

  1. Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodać do mąki najpierw rozmoczone daktyle, a później w zależności od konsystencji masy stopniowo płyn po ich moczeniu i zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  3. Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.
  5. Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.
  6. Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.

    Zobacz również: ciasteczka z płatków ryżowych.  

Komentarze

  1. Lubię daktyle, są bardzo słodkie.Fajne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na Twoje ciasteczka. Piękne i wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdrowe ciasteczka z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi. Chętnie sie jednym poczęstuję..., albo dwoma :))

    OdpowiedzUsuń
  4. co zrobić z daktylami? połączyć z mąką i dodatkami w jakiejś fazie czy piec osobno? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmoczone i rozdrobnione daktyle dodać do pozostałych składników i zagnieść masę na ciasteczka. Daktyle dodać do mąki najpierw, a później w zależności od konsystencji masy stopniowo płyn po ich moczeniu.

      W przepisie również już doprecyzowałam sposób wykonania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *