Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

/ 6

Łatwe do zrobienia, bardzo lekkie i odświeżające ciasto z jogurtu greckiego. Ciasto bez pieczenia z truskawkami jest niezbyt słodkie i idealnie pasuje do podania na deser latem. Ze względu na zawartość w jogurcie wapnia i białka, warto podać je dzieciom. Sernik z jogurtów bez pieczenia.

Ciasto na zimno z jogurtu, galaretki i truskawek
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami to idealny deser na lato i nie tylko. Sezon na truskawki rozpoczęłam ciastem z jogurtów greckich bez pieczenia z truskawkami i galaretkami. Ciasto z jogurtów jest mało wymagający, gdyż samo zrobienie dużo czasu nie zajmuje, jedynie wymaga ono czasu, aby stężały galaretki i masa jogurtowa.

Latem daję odpocząć dla piekarnika i często robię taki sernik z jogurtów bez pieczenia, z czego bardzo cieszą się moi bliscy, gdyż uwielbiają ciasta na zimno. Ciasto z truskawkami zazwyczaj robię z twarogu sernikowego, ale tym razem wykonałam lżejszą wersję z jogurtu typu greckiego.

Mam nadzieję, że również lubicie takie ciasta bez pieczenia i chętnie je przygotowujecie. Truskawki coraz tańsze i to nasze krajowe, trzeba więc z tego korzystać, gdyż sezon szybko mija.
Ciasto z jogurtu z galaretką i truskawkami

Przepis na ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami:

(forma z odpinanym brzegiem o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm)
  • 800 ml jogurtu typu greckiego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 3 galaretki owocowe (różne kolory)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 - 600 g świeżych truskawek
  • ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników
    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.

Jak zrobić ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami?

  1. Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.
  3. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.
  4. Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4 łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.
  5. Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  6. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu.
  7. Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.
  8. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (nie gotować) i wystudzić.
  9. Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało.
  10. Wszystko zalać lekko tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Można wystudzone galaretki na chwilę wstawić do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się ten moment.
  11. Ciasto jogurtowe wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze zastygło.

    Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno.

Komentarze

  1. Cały dzień marzyło mi się właśnie takie ciasto, jutro je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ciacha bez piecznia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i świetne na gorące dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, letnie orzeźwienie ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, są lekkie i ochładzające - idealne dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady