2018-05-27

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

Łatwe do zrobienia, bardzo lekkie i odświeżające ciasto z jogurtu greckiego. Ciasto bez pieczenia z truskawkami jest niezbyt słodkie i idealnie pasuje do podania na deser latem. Ze względu na zawartość w jogurcie wapnia i białka, warto podać je dzieciom.

Ciasto na zimno z jogurtu, galaretki i truskawek
Sezon na truskawki rozpoczęłam ciastem z jogurtów greckich bez pieczenia z truskawkami i galaretkami. Ciasto jest mało wymagający, gdyż samo zrobienie dużo czasu nie zajmuje, jedynie wymaga ono czasu, aby stężały galaretki i masa jogurtowa.

Latem daję odpocząć dla piekarnika i często robię ciasta bez pieczenia, z czego bardzo cieszą się moi bliscy, gdyż uwielbiają ciasta na zimno. Ciasto zazwyczaj robię z twarogu sernikowego, ale tym razem wykonałam lżejszą wersję z jogurtu typu greckiego.

Mam nadzieję, że również lubicie takie ciasta i chętnie je przygotowujecie. Truskawki coraz tańsze i to nasze krajowe, trzeba więc z tego korzystać, gdyż sezon szybko mija.
Ciasto z jogurtu z galaretką i truskawkami

Składniki na sernik bez pieczenia:

(forma z odpinanym brzegiem o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm)
  • 800 ml jogurtu typu greckiego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 3 galaretki owocowe (różne kolory)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 - 600 g świeżych truskawek
  • ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników
    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.

Jak zrobić ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami?

  1. Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.
  3. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.
  4. Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4 łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.
  5. Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  6. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu.
  7. Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.
  8. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (nie gotować) i wystudzić.
  9. Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało.
  10. Wszystko zalać lekko tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Można wystudzone galaretki na chwilę wstawić do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się ten moment.
  11. Ciasto jogurtowe wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze zastygło.

    Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno.

6 komentarzy:

  1. Cały dzień marzyło mi się właśnie takie ciasto, jutro je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ciacha bez piecznia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i świetne na gorące dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, letnie orzeźwienie ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, są lekkie i ochładzające - idealne dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj