Cudowne właściwości Yerba Mate

/ 3

Co się kryje pod tajemniczą nazwą Yerba Mate? Z pewnością pojęcie to zna każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem. Jest to napój o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Mimo że zwyczajowo nazywa się go herbatą, jest to mylne określenie. Wytwarzany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który nie ma nic wspólnego z herbatą!

Yerba Mate


Składniki,  które znajdują się w Yerba Mate

Liście ostrokrzewu paragwajskiego są niezwykle bogate w minerały i witaminy, ale nie wszystkie przechodzą do przygotowanego naparu. Wśród najważniejszych odżywczych składników zawartych w gotowym napoju Yerba Mate, znajdują się między innymi:
-polifenole- znane są z właściwości antyoksydacyjnych
-ksantyny (w tym kofeina)  są odpowiedzialne za pobudzenie organizmu
-magnez
-wapń
-fosfor
-potas
-cynk
-bogactwo witamin, w tym witaminy B1, B2, B6, B12, C
Tak liczne składniki odżywcze powodują, że Yerba Mate jest napojem cenionym przez każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie.

Jak przygotować napar?

Przed przygotowaniem napoju Yerba Mate, należy uszykować odpowiednie naczynie. Tradycyjnie napar ten pije się z matero- specjalnego naczynia wyprodukowanego z drewna lub owocu tykwy. Do naczynia dołączona jest rurka z sitkiem, zwana bombillą, przez którą należy pić Yerba Mate.
W przeciwieństwie do herbaty, której niewielką ilość zalewa się wrzątkiem, susz Yerba Mate należy nasypać co najmniej do połowy wysokości naczynia! Wyjątkiem jest napar dla osób, które próbują tego rodzaju napoju po raz pierwszy. Powinien być on znacznie delikatniejszy. Yerba Mate jest bardzo intensywne i gorzkie w smaku, dlatego początkującym smakoszom polecane jest przygotowywanie naparu z mniejszej ilości suszu.
Zawartość naczynia można zalewać nawet 7 razy- aż do czasu, kiedy smak będzie wyraźnie wyczuwalny!
Co ciekawe Yerba Mate można przygotować również na zimno, zalewając susz lodowatą wodą. Taka wersja sprawdzi się w gorące, upalne dni jako zdrowy sposób na orzeźwienie.
Charakterystyczny, gorzki smak napoju nie każdemu przypadnie do gustu. Z początku wiele osób może mieć problem z przyzwyczajeniem się do tego smaku, ale warto się przełamać ze względu na pozytywny wpływ napoju na organizm.

Jakie korzyści płyną z regularnego picia Yerba Mate?

Dzięki licznym składnikom odżywczym, napar Yerba Mate ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Najbardziej jest znany ze skutecznego działania pobudzającego i oczyszczającego organizm. Poza tym, potrafi też poprawić samopoczucie, przyspieszyć przemianę materii, zwiększyć odporność i obniżyć poziom złego cholesterolu. Kobietom może przypaść do gustu, gdyż jest pomocny w odchudzaniu, powodując uczucie sytości. Mało tego, ma wpływ na produkcję kolagenu i elastyny, które zapobiegają starzeniu się skóry. Yerba Mate ma też działanie bakteriobójcze i pomaga w leczeniu niektórych dolegliwości, na przykład astmy, alergii czy chorób układu moczowego. A to jeszcze nie wszystkie jego właściwości!
Korzyści płynące z picia Yerba Mate mogą przekonać nawet największych sceptyków, że jest to wyjątkowy napój, który warto spróbować.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

Komentarze

  1. Jerba mate najbardziej smakuje mi w pracy ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piłam, muszę wrócić i sobie zaparzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem świadoma jej właściwości, ale fanką nie jestem. Cóż..chyba , że jako lekarstwo. :DD

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady