Schab w sosie cebulowo-chrzanowym

Aromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso.

Schab duszony w cebuli z chrzanem

Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak.

Kupując schab, wybierajcie raczej mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche.

Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Schab wieprzowy w sosie z cebuli

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego 
  • 2 duże cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 - 3 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka estragonu 
  • 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego 
  • sól 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie schabu w sosie cebulowo-chrzanowym: 

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. 
  2. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 - 1,5 cm plastry, które można delikatnie roztłuc tłuczkiem. Białe otoczki wokół plastrów ponacinać nożem, wtedy podczas smażenia i duszenia plastry mięsa będą równe i nie zawiną się do góry. 
  3. Mięso obtoczyć w mące i krótko obsmażyć z każdej strony. 
  4. Obsmażone mięso układać warstwami w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem, przyprawiać solą i przyprawami. Na każdy plaster przyprawionego mięsa położyć cebulę. Chrzan rozmieszać z odrobiną wody i polać nim mięso. Patelnię po smażeniu mięsa opłukać gorącą wodą, którą wlać do mięsa i uzupełnić gorącą wodą, aby całe mięso było nią pokryte. 
  5. Dusić pod przykryciem około 60 - 70 minut, aż mięso będzie miękkie. Co pewien czas zamieszać, aby mięso nie przywarło do naczynia. Pod koniec odkryć na około 5 - 10 minut, aby zredukować płyn. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, należy w 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki pszennej, wlać do mięsa i zagotować. 
  6. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. 

Zobacz również: schab pieczony z grzybami.

6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda to mięso

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja - takiego sosu jeszcze nie próbowałem robić sam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie to pyszny obiad klasyk ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na podanie ziemniaków. Danie jak z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po grillowaniu chętnie zjadłbym takie mięso w sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polska klasyka, nikt się nie oprze!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: