2019-08-31

Szakszuka, czyli jajka z pomidorami

Szakszuka, czyli jajka z pomidorami to smaczne i łatwe do zrobienia danie na weekendowe śniadanie lub szybki lekko strawny obiad.  Prosto i smacznie, a do tego może je zrobić każdy bez trudu, nawet mało znający się na gotowaniu.

Jajka w pomidorach
Przepis na szakszukę w każdym domu może być nieco inny, ale podstawowe składniki, które się nie zmieniają to pomidory, jajka i cebula. U mnie szakszuka tym razem została wzbogacona o paprykę. Szakszuka będzie jeszcze bardziej treściwa, gdy dodamy podsmażoną kiełbasę i przyprawimy ostrą papryką.

W sezonie szakszukę najlepiej robić ze świeżych pomidorów, a poza nim świetnie sprawdzą się te z puszki lub słoika. O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze i szakszuka bardzo często gości na moim stole.
Pomidory z jajkami na pożywne śniadanie
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki do zrobienia szakszuki:

  • 6 - 8 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 - 7 jajek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do posypania
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia 

Jak zrobić szakszukę?

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę aż będzie miękka, dodać paprykę, czosnek i przyprawy.
  5. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
  6. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty.
  7. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić.
  8. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około 3 do 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie miało postać kremu lub tak jak kto lubi.
  9. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

4 komentarze:

  1. To danie tak pięknie wygląda, że od razu chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się bardzo łatwe, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pomidory w każdej postaci, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i muszę zrobić, bo dawno nie było :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry