Szakszuka, czyli jajka z pomidorami

/ 4

Szakszuka, czyli jajka z pomidorami to smaczne i łatwe do zrobienia danie na weekendowe śniadanie lub szybki lekko strawny obiad.  Prosto i smacznie, a do tego może je zrobić każdy bez trudu, nawet mało znający się na gotowaniu.

Jajka w pomidorach
Przepis na szakszukę w każdym domu może być nieco inny, ale podstawowe składniki, które się nie zmieniają to pomidory, jajka i cebula. U mnie szakszuka tym razem została wzbogacona o paprykę. Szakszuka będzie jeszcze bardziej treściwa, gdy dodamy podsmażoną kiełbasę i przyprawimy ostrą papryką.

W sezonie szakszukę najlepiej robić ze świeżych pomidorów, a poza nim świetnie sprawdzą się te z puszki lub słoika. O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze i szakszuka bardzo często gości na moim stole.
Pomidory z jajkami na pożywne śniadanie
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki do zrobienia szakszuki:

  • 6 - 8 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 - 7 jajek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do posypania
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia 

Jak zrobić szakszukę?

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę aż będzie miękka, dodać paprykę, czosnek i przyprawy.
  5. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
  6. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty.
  7. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić.
  8. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około 3 do 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie miało postać kremu lub tak jak kto lubi.
  9. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Komentarze

  1. To danie tak pięknie wygląda, że od razu chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się bardzo łatwe, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pomidory w każdej postaci, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i muszę zrobić, bo dawno nie było :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *