Jaka powinna być odzież do profesjonalnej gastronomii?

/ 0

Specyfika branży gastronomicznej wymaga zastosowania odpowiednich rozwiązań, również w zakresie odzieży. Profesjonalny strój w zależności od stanowiska pełni różne funkcje – w niektórych przypadkach ceniona jest przede wszystkim estetyka i atrakcyjność wizualna, w innych na pierwszym miejscu stawiana będzie wygoda i praktyczność. Bez względu na rodzaj odzieży, każdy element stroju powinien odznaczać się kilkoma ważnymi cechami.

Profesjonalna kuchnia
Specyfika branży gastronomicznej wymaga zastosowania odpowiednich rozwiązań, również w zakresie odzieży. Profesjonalny strój w zależności od stanowiska pełni różne funkcje – w niektórych przypadkach ceniona jest przede wszystkim estetyka i atrakcyjność wizualna, w innych na pierwszym miejscu stawiana będzie wygoda i praktyczność. Bez względu na rodzaj odzieży, każdy element stroju powinien odznaczać się kilkoma ważnymi cechami.

Materiał, z którego wykonana jest odzież do profesjonalnej gastronomii


Odzież dla kucharza
Zarówno praca kucharza, jak i praca kelnera często nabiera szybkiego tempa. Wynikiem obsłużenia dużej ilości gości naraz nierzadko jest pot spływający po plecach. Dlatego od odzieży do profesjonalnej gastronomii wymaga się przede wszystkim tego, by zapewniała odpowiednią cyrkulację powietrza. Doskonale sprawdzi się wysokiej jakości bawełna, która jest materiałem nie tylko przepuszczającym powietrze, ale również łatwym i wygodnym w utrzymaniu w czystości, co szczególnie w kuchni ma ogromne znaczenie. Bawełna jest również lekka i wygodna, dlatego zarówno strój kelnera, jak i kucharza zapewni komfort i swobodę ruchów.

Funkcjonalność odzieży gastronomicznej


Na funkcjonalność odzieży do gastronomii wpływa nie tylko rodzaj materiału, z jakiego została uszyta, ale również krój i model. Do najczęściej wybieranych należą fasony wyposażone w uniwersalne i praktyczne kieszenie. Kelnerzy mogą schować w nich notes i długopis do przyjmowania zamówień, a kucharze niezbędne akcesoria. Niezwykle istotne, by odzież była przede wszystkim wygodna, a wpływ na to ma zarówno materiał, jak i fason. Nie ma nic gorszego niż ubranie w pracy, które powoduje dyskomfort, ponieważ nie zapewnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza i krępuje ruchy. Każdy, kto przygotowuje potrawy, zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i amatorsko doskonale wie, że trudno wykonywać te czynności bez pobrudzenia się. Szeroką gamę odzieży do gastronomii znajdziesz na iguanasklep.pl

Odzież do profesjonalnej gastronomii, w której dania przyrządzane są nieustannie przez kilka godzin wymaga ogromnej odporności na zabrudzenia. Nie powinno być problemów z usuwaniem plam. Dodatkowo istotna jest wytrzymałość ubrań – wilgotność powietrza unosząca się w kuchni może mieć niekorzystny wpływ na materiał, który jest niskiej jakości.

(artykuł zewnętrzny)

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *