2019-08-13

Podgrzewacz do potraw — niezbędne wyposażenie każdej kuchni

Podgrzewacze do potraw cieszą się coraz większą popularnością, gdyż wiele osób dba o zdrowe odżywianie i posiłki przygotowuje w domu. Zupa lub główne danie obiadowe najlepiej smakują podane na ciepło. Podgrzewacz do potraw pozwala na zachowanie ciepłego posiłku bez względu na to, gdzie jest podany.

Żaroodporne naczynie do podgrzewania potraw

Podgrzewacz do potraw — przydatne naczynie, czy zbędny wydatek?

Wiele razy zdarzyło się, że obiad ugotowany, a domownicy lub goście zwlekają z przyjściem. Zastanawiasz się wtedy co zrobić, aby przygotowana pyszna potrawa była jednakowo ciepła dla wszystkich, nawet tych spóźnialskich? Zbyt długie gotowanie nie jest wskazane, gdyż potrawy tracą zarówno na wyglądzie, jak i wartościach odżywczych. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie żaroodporne naczynie z podgrzewaczem, które jest doskonałym sposobem na zachowanie przygotowanego dania w odpowiedniej temperaturze do spożycia.

Naczynie do podgrzewania jest bardzo funkcjonalne, gdyż jest żaroodporne i można w nim przygotować danie, a później podać od razu na stół w salonie, na tarasie, czy też w ogrodzie. Naczynia można zmywać w zmywarce i używać ich zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce. Zakup takiego podgrzewacz na pewno nie jest zbędnym wydatkiem, tylko bardzo przydatnym i praktycznym nabytkiem, który warto posiadać w swojej kuchni.
Naczynie żaroodporne do podgrzewania

Jaki najlepiej wybrać podgrzewacz do potraw?

Bogaty asortyment podgrzewaczy do potraw można znaleźć w sklepie Europ.
Każde żaroodporne naczynie do podgrzewacza umieszczone jest na solidnym, stalowym stojaku, który jest bardzo estetycznie wykonany i pięknie prezentuje się na stole. Wszystkie naczynia wyposażone są również w praktyczne stalowe pokrywki. Do podgrzewania naczynia są wykorzystywane świeczki typu tealight, które długo utrzymują jedzenie w odpowiedniej temperaturze.

W sprzedaży dostępne są różne wzory i kształty podgrzewaczy, począwszy od pięknej wazy na zupę z dołączoną chochlą do jej nalewana, a skończywszy na pięknych naczyniach do zapiekania, które mogą prosto z piekarnika trafić na stół w jadalni. Obecnie modne są naczynia w owalnym kształcie i takie również są dostępne podgrzewacze.
Naczynia żaroodporne do podgrzewania potraw
Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw.

Składniki:
(na 4 - 5 porcji)
    Zapiekanka z makaronem, brokułami i boczkiem
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 250 g dobrego boczku wędzonego 
  • 1 brokuł 
  • 250 g mozzarelli (2 kulki) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól 
  • garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. 
  2. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka. 
  3. Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki. 
  4. Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek, bazylię i oregano. 
  5. Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą. 
  6. Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. 
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. 
  8. Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.
    (artykuł inspirowany)

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry