Kaszotto z mięsem z szybkowaru

/ 5

Kaszotto z mięsem z szybkowaru to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie na obiad. Bez dużego wysiłku można zrobić posiłek z kaszy pęczak, warzyw i mięsa, który na pewno wszystkim będzie smakował i poproszą o dokładkę.

Kasza pęczak z mięsem i warzywami
Ostatnio mniej publikowałam, ale to ze względu na remont i słaby dostęp do sprzętu kuchennego. Całe szczęście, że przed remontem pozostawiłam na wierzchu elektryczny szybkowar, który uratował nas przed jedzeniem tylko zimnych dań lub tych na zamówienie. Posiłki z szybkowaru, może nie były wyszukane, ale smaczne i zdrowsze od tych zamawianych na wynos. Jeszcze nigdy tak bardzo nie cieszyliśmy się z faktu posiadania szybkowaru.

Jednym z dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje.

Mięso z kaszą pęczak z szybkowaru
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 - 3 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 1/2 szklanki kaszy pęczak (szklanka o pojemności 250 ml) 

Jak zrobić kaszotto z mięsem z szybkowaru?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki (3 cm x 3 cm) i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Na dno szybkowaru wsypać kaszę pęczak, delikatnie oprószyć solą i zalać 4 1/2 szklanki wody (stosunek kaszy do wody 1:3).
  3. Na kaszę wyłożyć pokrojoną w pióra i podsmażoną cebulę i przekrojone ząbki czosnku.
  4. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Na cebuli układać warstwami podsmażone mięso, z każdej strony posypując solą i przyprawami.
  6. Koncentrat wymieszać z 4 łyżkami wody i wylać na mięso.
  7. Na mięso wyłożyć obrane i pokrojone w 2 - 3 cm kawałki warzywa, posypując je delikatnie solą.
  8. Zamknąć szybkowar i ustawić na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. 
  9. Po otwarciu kaszotto wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami.

    Komentarze

    1. Bardzo apetyczne, nigdy nie gotowałam w szybkowarze, ale podobno warto spróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny dobór przypraw. Bardzo smakowita potrawa :)

      OdpowiedzUsuń
    3. ale super pomysł, apetycznie wygląda

      OdpowiedzUsuń
    4. ustawiamy ręcznie czy na jakiś program ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ręcznie, na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. W przepisie punkt 8 sposobu przygotowania.

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady