Kaszotto z mięsem z szybkowaru

/ 5

Kaszotto z mięsem z szybkowaru to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie na obiad. Bez dużego wysiłku można zrobić posiłek z kaszy pęczak, warzyw i mięsa, który na pewno wszystkim będzie smakował i poproszą o dokładkę.

Kasza pęczak z mięsem i warzywami
Ostatnio mniej publikowałam, ale to ze względu na remont i słaby dostęp do sprzętu kuchennego. Całe szczęście, że przed remontem pozostawiłam na wierzchu elektryczny szybkowar, który uratował nas przed jedzeniem tylko zimnych dań lub tych na zamówienie. Posiłki z szybkowaru, może nie były wyszukane, ale smaczne i zdrowsze od tych zamawianych na wynos. Jeszcze nigdy tak bardzo nie cieszyliśmy się z faktu posiadania szybkowaru.

Jednym z dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje.

Mięso z kaszą pęczak z szybkowaru
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 - 3 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 1/2 szklanki kaszy pęczak (szklanka o pojemności 250 ml) 

Jak zrobić kaszotto z mięsem z szybkowaru?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki (3 cm x 3 cm) i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Na dno szybkowaru wsypać kaszę pęczak, delikatnie oprószyć solą i zalać 4 1/2 szklanki wody (stosunek kaszy do wody 1:3).
  3. Na kaszę wyłożyć pokrojoną w pióra i podsmażoną cebulę i przekrojone ząbki czosnku.
  4. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Na cebuli układać warstwami podsmażone mięso, z każdej strony posypując solą i przyprawami.
  6. Koncentrat wymieszać z 4 łyżkami wody i wylać na mięso.
  7. Na mięso wyłożyć obrane i pokrojone w 2 - 3 cm kawałki warzywa, posypując je delikatnie solą.
  8. Zamknąć szybkowar i ustawić na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. 
  9. Po otwarciu kaszotto wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami.

    Komentarze

    1. Bardzo apetyczne, nigdy nie gotowałam w szybkowarze, ale podobno warto spróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny dobór przypraw. Bardzo smakowita potrawa :)

      OdpowiedzUsuń
    3. ale super pomysł, apetycznie wygląda

      OdpowiedzUsuń
    4. ustawiamy ręcznie czy na jakiś program ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ręcznie, na 45 - 50 minut z samoczynnym rozprężeniem po ugotowaniu. W przepisie punkt 8 sposobu przygotowania.

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *