Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym

/ 4

Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki domowy obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku. 

Klopsiki z czosnkiem i pietruszką
Przepis na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym jest łatwym daniem do zrobienia na domowy obiad. Intensywność czosnkowego smaku zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików można wyjść i nikt nie będzie unikać naszego towarzystwa. Sos czosnkowy zawiera czosnek podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak.

Klopsiki z indyka najlepiej robić z mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka.
U mnie wszyscy klopsiki z indyka lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką z korzenia selera.
Pulpety czosnkowe z indyka na obiad
Ilość porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym:

  • 1200 g mielonego indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku 

Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym?

  1. Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz. 
  2. Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowania dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk.
  3. Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  4. Na lekko rozgrzanym maśle podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek (nie przypalić). Dodać rozmieszaną w zimnym mleku mąkę i ciągle mieszając chwilę gotować na małej mocy palnika.
  5. Następnie zwiększyć płomień i dodać podgrzany bulion lub wodę, przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
  6. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 20 - 25 minut. W międzyczasie delikatnie zamieszać, aby sos się nie przypalił.
  7. Pulpeciki podawać z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczny obiad, jestem fanką klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na danie obiadowe. Chętnie bym skosztował

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja robię pulpeciki wyłącznie z piersi indyka właśnie dlatego, że są chude. Dzięki temu taki obiad jest lżejszy dla żołądka. Nigdy nie wyszły mi twarde, ale fakt, że ja klopsików nie smażę, tylko wkładam do gotującej się wody... ostatnio mam mało pomysłów na obiad, więc trochę poszperam. Z tego przepisu też coś na pewno wykorzystam "po swojemu". Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Według mnie, obsmażenie powoduje zamknięcie z wierzchu mięsa i w klopsikach zostaje więcej smaku. Jeśli mięsa się nie obsmaża, to wszystko wygotowuje się i trafia do sosu lub wody.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady