2019-08-24

Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym

Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku. 

Klopsiki z czosnkiem i pietruszką
Intensywność smaku czosnkowego zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików można wyjść i nikt nie będzie unikać naszego towarzystwa. Czosnek w sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak. 
Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka.
U mnie wszyscy klopsiki lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką z korzenia selera.
Pulpety czosnkowe z indyka na obiad
Ilość porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym:

  • 1200 g mielonego indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku 

Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym?

  1. Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz. 
  2. Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowanie dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk.
  3. Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  4. Na lekko rozgrzanym maśle podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek (nie przypalić). Dodać rozmieszaną w zimnym mleku mąkę i ciągle mieszając chwilę gotować na małej mocy palnika.
  5. Następnie zwiększyć płomień i dodać podgrzany bulion lub wodę, przyprawić solą i pieprzem i zagotować.
  6. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 20 - 25 minut. W międzyczasie delikatnie zamieszać, aby sos się nie przypalił.
  7. Pulpeciki podawać z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny obiad, jestem fanką klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na danie obiadowe. Chętnie bym skosztował

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry