Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku.
Intensywność smaku czosnkowego zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików można wyjść i nikt nie będzie unikać naszego towarzystwa. Czosnek w sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak.
Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka.
U mnie wszyscy klopsiki lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką z korzenia selera.
Składniki na klopsiki z indyka w sosie czosnkowym:
- 1200 g mielonego indyka
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- olej do smażenia
Sos czosnkowy:
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym?
- Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz.
- Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowanie dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk.
- Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Na lekko rozgrzanym maśle podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek (nie przypalić). Dodać rozmieszaną w zimnym mleku mąkę i ciągle mieszając chwilę gotować na małej mocy palnika.
- Następnie zwiększyć płomień i dodać podgrzany bulion lub wodę, przyprawić solą i pieprzem i zagotować.
- Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 20 - 25 minut. W międzyczasie delikatnie zamieszać, aby sos się nie przypalił.
- Pulpeciki podawać z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami.
Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.
Bardzo apetyczny obiad, jestem fanką klopsików :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na danie obiadowe. Chętnie bym skosztował
OdpowiedzUsuń