2019-07-04

Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców

Kuchnia wegetariańska to jeden z najmodniejszych trendów jedzeniowych obecnego sezonu. Jej potrawy pojawiają się coraz częściej w restauracjach, a zainteresowaniem zaczynają cieszyć się też bezmięsne wersje znanych od dekad smakołyków. Oto kilka pomysłów na dania, które pokochają także mięsożercy.

Obiad bezmięsny
Wegański smalec z fasoli
Smalec z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem to jedna z twoich ulubionych przekąsek? Teraz możesz przygotować ją w wersji wege. Wystarczy wykorzystać do tego… białą fasolę. Potrzebne będą:
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej,
  • 2 duże cebule,
  • małe jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, opcjonalnie majeranek,
  • olej.
Zacznij od posiekania cebuli, a następnie podsmaż ją na patelni. Stopniowo dodawaj potarte jabłko i czosnek. Fasolę zblenduj na gładką masę, wrzuć  do niej zarumienione składniki z rondelka i dopraw według uznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody.

Skrzydełka z kalafiora z hummusem
To danie może zastąpić często goszczące na imprezach skrzydełka z kurczaka. Wystarczy kupić:
  • dużego kalafiora,
  • jajko,
  • mąkę pełnoziarnistą,
  • sól, pieprz, ostrą paprykę, granulowany czosnek,
  • płatki kukurydziane,
  • ciecierzycę,
  • cytrynę,
  • tahini,
  • czosnek,
  • oliwę z oliwek.
Zacznij od hummusu. Odsączoną ciecierzycę (puszka) zblenduj z 2 łyżkami soku z cytryny, 3 łyżkami tahini, posiekanym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Gotowe! Wstaw danie do lodówki. Pamiętaj, możesz kupić hummus, ale uważnie czytaj jego skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie hummus naturalny, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny.
Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką warstwą hummusu.

Burger z buraka
Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze są te z kotletami z batatów, bobu czy marchewki. Ciekawą alternatywą jest burger na bazie buraka. Co będzie ci do niego potrzebne?
  • 3 duże buraki,
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • ulubione przyprawy,
  • bułki do burgerów,
  • sałata,
  • ulubiony dip,
  • pomidor (żółty lub czerwony).
Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia nawet dla najbardziej wytrawnego mięsożercy!
„Artykuł zewnętrzny”

2 komentarze:

  1. Pasztet z fasoli robię często i bardzo lubię. Muszę spróbować burgera z buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam zrobić smalec z fasoli! Myślę, że musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry