Fasola z klopsikami
Fasola z klopsikami to pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Gotowana fasola z mięsem na pyszny obiad z dużą zawartością białka roślinnego i korzystnej dla naszego organizmu witaminy B1. Fasolka z klopsikami jest aromatycznym i bardzo smacznym daniem.
Gotowana fasola z mięsem jest dość ciężkostrawna, jeśli jednak
odpowiednio ją przyprawimy i odpowiednio będziemy gotować, można pozbyć się
tej wady. Fasolę trzeba najpierw moczyć przez co najmniej 12 godzin, następnie
wylać wodę po moczeniu i fasolę opłukać. Fasola z klopsikami powinna
być gotowana na małej mocy palnika i przyprawić ją koniecznie cząbrem,
kminkiem i majerankiem, aby po zjedzeniu nie dokuczały wzdęcia i jedzenie było
lepiej trawione.
Klopsiki są delikatne i soczyste, gdyż obtoczyłam je w mące i dodatkowo
obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Mięso na klopsiki po rozmieszaniu
było dość luźne, dlatego dodałam kaszę mannę. Fasolka z klopsikami
świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci na smaku również po
podgrzaniu. Gorące klopsiki z fasolą można włożyć do słoika, obrócić go
do góry dnem (powinien się zamknąć), a po wystudzeniu przechowywać w lodówce
nawet do 10 dni. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, gdyż łato się je
przygotowuje i są bardzo smaczne.
Przepis na fasolkę z klopsikami
Składniki na fasolę z klopsikami:
Klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- bułeczka pszenna
- 100 ml mleka
- łyżka kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- jajko
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- łyżka majeranku
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2,5 łyżeczki soli
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
-
2 - 3 łyżki oleju do smażenia
Fasola:
- 500 g białej fasoli Jaś karłowy
- 3 marchewki
- pietruszka
- mały korzeń selera
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka cząbru
- łyżka majeranku
- 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżka papryki słodkiej
- pieprz naturalny i sól do smaku
Jak zrobić fasolkę z klopsikami?
Fasola:
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 12 godzin, aby spęczniała. Wody w naczyniu powinno być o 5 cm więcej niż ziaren fasoli.
- Fasolę po moczeniu przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby pokrywała ona ziarna. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 30 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującej się fasoli.
- Marchew, pietruszkę, selera obrać i drobno pokroić, dodać do fasoli.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, podsmażyć i dodać do fasoli.
- Gdy fasola i warzywa będą prawie ugotowane przyprawić tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką i pieprzem ziołowym.
- Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć kilkoma łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować.
- Fasolę przyprawić do smaku pieprzem i solą, po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane.
Klopsiki:
- Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę na klopsiki. Mleka razem z bułeczką nie dodawać, tylko podlać nim mięso, jeśli będzie mocno zwarte. Przed formowaniem klopsików mięso odstawić na około 15 minut, aby wchłonęło wilgoć i stało się bardziej zwarte.
- Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Jeśli mięso na klopsiki jest dość luźne i trudno formować klopsiki, można dodać łyżkę mąki. Klopsiki są dość miękkie, ale po podsmażeniu staną się bardziej zwarte, a po ugotowaniu będą delikatne.
-
Usmażone klopsiki dodać do fasoli i dusić około 15 minut.





Z taką ilością przypraw potrawa musi być niezwykle aromatyczna. Super danie na jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym bym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i mogłabym jesć codziennie, niestety jelita mi na to nie pozwalają... jedynie co, to preparat intesta potrafi te wzdęcia i biegunki wyeliminować porzadnie :D
OdpowiedzUsuńJak aromatycznie! I do tego pysznie i pożywnie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne danie o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńDoprawianie cząbrem do fasoli i innych ciężkich dań - sama stosuję z powodzeniem, sprawdza się wyśmienicie :) Podoba mi się takie danie - syto i treściwie i od razu na 2 dni można zrobić ;)
OdpowiedzUsuń