Ciasto czekoladowe z serem

/ 8

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto na pewno będzie hitem na każdym stole. Ciasto z serem sprawdzi się, jako deser na każdą okazję.

Ciasto kakaowe przełożone serem
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z serem jest bardzo łatwy do przygotowania. Ciasto przekładane serem jest idealnym deserem na każdą okazję.
Smak tego ciasta czekoladowego z serem pamiętam z dzieciństwa i długo szukałam odpowiedniego połączenia składników, aby odtworzyć ten smak. Ciasto czekoladowe, może nie jest w 100% takie samo, gdyż dawniej używało się innej jakości składników i cały proces przygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach.

W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser.
Biszkopt czekoladowy z serem

Przepis na ciasto czekoladowe z zerem:

(forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Ciasto czekoladowe:

  • 7 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kropelki aromatu rumowego
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka miodu
    Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z serem?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować, aż się rozpuści. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę. 
  2. Następnie delikatnie wmieszać w masę przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek.
  3. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 29 minut. Piec dokładnie tyle czasu, gdyż dłuższe pieczenie zbyt mocno wysuszy ciasto, a krótsze, ciasto będzie niedopieczone. Najlepiej sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem, jeśli nic się do niego nie przykleja, to ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto wystudzić i przekroić na dwie części, następnie na jedną część rozsmarować połowę masy serowej i przykryć drugą, którą posmarować i wyrównać pozostałym serem.
  5. Ciasto wstawić na około 10 minut do lodówki.
  6. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby zastygło i połączyły się smaki.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo ser i wanilię. Na koniec krótko miksując połączyć ser z wystudzoną żelatyną i nie czekając przekładać ciasto powstałą masą.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą.
  2. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż połączą się wszystkie składniki i będzie błyszcząca i jednolita konsystencja.
  3. Wystudzoną polewą polać zastygnięty wierzch ciasta.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Zjadłabym kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o to ciasto, to podejrzewam, że na jednym kawałeczku by się nie skończyło ;)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, mniam, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy śmietana do ciasto to kwaśna??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady